Vaihtoehtoja lihalle

Kasvipainotteisen ruokavalion suosio lisääntyy koko ajan. Taustalla on paitsi uudet ravitsemussuositukset, ympäristötietoisuuden lisääntyminen ja myös uudentyyppiset proteiininlähteet, joiden avulla tuttuja ruokia on entistä helpompi kokata kasvisversioina.

Tarpeeksi proteiinia?

Kun käyttää kasvipohjaisia tuotteita kuten palkokasveja ja viljatuotteita monipuolisesti ja vaihtelevasti, ei proteiinin laadusta tarvitse olla huolissaan - välttämättömiä aminohappoja tulee syötyä tarpeeksi. Proteiinia saa paitsi palkokasveista ja kasviproteiinivalmisteista, myös esimerkiksi täysjyväviljasta, siemenistä ja pähkinöistä - monista tavallisista raaka-aineista.

Jos ruokavalioon kuuluu myös eläinperäisiä tuotteita, kuten lihaa, kalaa, kananmunaa ja maitotuotteita, ei välttämättömien aminohappojen saannista tarvitse olla huolissaan senkään vertaa.


Härkis

Härkäpapua on viljelty Suomessa 1200-luvulta lähtien ja se onkin yksi vanhimmista viljelykasveista. Härkis-tuotteiden pääraaka-aineet koostuvat muodosta riippuen on härkäpavusta, kaurasta ja herneproteiinista. Käyttömuotoja on valittavissa monipuolisesti kaurajauhiksena ja härkäpapumuruna. Härkis sopii esimerkiksi kastikkeisiin, laatikoihin, wokkeihin ja patoihin.

Gold&Green

Kaurasta, herneestä, härkäpavusta ja rypsiöljystä valmistettuja tuotteita saa monessa eri muodossa: Nyhtökaura ja suikale. Tuotteita voi käyttää esimerkiksi kastikkeissa, laatikoissa, pyöryköissä tai tortillan välissä.

MUU

Muu Fava palat sisältävät fermentoitua härkäpapua. Tuotteet sopivat hyvin kastikkeisiin, patoihin, salaatteihin ja texmex-ruokiin.

Soijarouhe ja -suikaleet

Soijapapu on alun perin Kiinalainen viljelykasvi, mutta nykyisin sitä viljellään ympäri maailmaa. Soijarouhe ja -suikaleet ovat valmistettu teksturoidusta soijaproteiinista, jota saadaan puristamalla soijapavuista pois soijaöljy. Soijarouhetta ja -suikaleita voi käyttää proteiininlähteenä erilaisissa ruoissa, kuten laatikoissa, bolognese-kastikkeessa tai pizzan ja tacojen täytteenä.

Soijarouhe ja -suikaleet ovat kuivatuotteita, jonka vuoksi ne kannattaa turvottaa ennen käyttöä. Turvottaminen tapahtuu esimerkiksi liottamalla tuotteita kiehuvan kuumassa vedessä viitisen minuuttia (esim. 2 dl soijarouhetta, 3-4 dl kuumaa vettä). Kastikkeisiin ja muihin runsaasti nestettä sisältäviin ruokiin ne voi lisätä sellaisenaan ennen haudutusta. Soijarouheen voi valmistaa myös paistamalla pannussa: kuullota 2 dl kuivaa rouhetta öljyn (2-3 rkl) ja sipulin kanssa pannussa. Mausta esimerkiksi (savu)paprikajauheella. Lisää tilkka soijakastiketta ja 2-3 desilitraa vettä pienissä erissä ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes neste on imeytynyt.

Tofu

Tofu on alun perin Kiinasta kotoisin oleva soijamaidosta juoksettamalla ja puristamalla valmistettu vegaaninen tuote. Kiinteää tofua voi käyttää erilaisiin kastikkeisiin ja wokkeihin. Ennen paistamista se kannattaa viipaloida pienemmiksi paloiksi sekä puristella ylimääräinen neste pois. Lopputuloksesta tulee sitten rapeampi. Pehmeää silken tofua voi käyttää rakenteensa ansiosta jälkiruoissa, leivonnassa ja vaikkapa sosekeitoissa.

Härkäpapu, pavut ja linssit

Uudempien tuotteiden rinnalla kannattaa muistaa vanhat tutut palkokasvit, kuten herneet, linssit ja pavut. Ne ovat monipuolisia ja edullisia proteiininlähteitä. Tuotteita on tarjolla kuivina, säilykkeinä, härkäpapurouheena ja -hiutaleena.

Tempe

Tempe tai Tempeh on Indonesiasta peräisin oleva kasviproteiinivalmiste. Tempe valmistetaan tavallisesti soijapavuista, mutta myös muita palkokasveja voidaan käyttää. Suomessa kaupoista löytyy härkäpavusta, soijapavuista ja herneestä valmistettua tempeä. Valmistus tapahtuu fermentoimalla kokonaisia papuja Rhizopus oligosporus -homeen avulla.

Tempe on koostumukseltaan tiivistä, joten siitä saa leikattua helposti viipaleita tai paloja, jotka voidaan paistaa öljyssä rapeiksi. Tempe sopii erityisesti itämaisiin ruokiin, kuten wokkeihin, curreihin ja mausteisiin salaatteihin.

Oumph

Oumph on soijaproteiinipohjainen tuoteperhe, johon kuuluueri tavoin maustettuja paloja ja rouhe. Pakastealtaasta löytyvät tuotteet ovat parhaimmillaan, kun ne valmistetaan sulatettuna, pannulla öljyssä paistaen ja tarjotaan esimerkiksi kasvisten tai muiden herkullisten lisukkeiden kanssa. Kaikki Oumph-tuotteet ovat täysin vegaanisia.

Quorn

Quorn on fusarium venenatum -homesienen avulla valmistettu sieniproteiinivalmiste. Quorn muistuttaa maultaan ja koostumukseltaan broileria. Tuoteperheeseen kuuluu mm. rouhe, palat, filet ja pihvit, joita voi käyttää ruoanvalmistuksessa eri tavoin. Quorn-tuotteet löytyvät pakastealtaasta. Joissain Quorn-tuotteissa on kananmunaa, jonka vuoksi kaikki eivät sovi vegaaneille.

Seitan

Seitan on vehnägluteenipohjainen kasviproteiinivalmiste. Ilmeisesti kiinalaiset buddhalaismunkit käyttivät seitanin kaltaisia tuotteita jo hyvin kauan aikaa sitten proteiinin lähteenä. Suomessa kaupoista voi löytää erilaisia seitanista valmistettuja tuotteita, kuten nakkeja, paisteja ja Vöner-lastuja. Seitania on myös helppo valmistaa itse vehnägluteenijauhoista ja siitä voi tehdä esimerkiksi vegaanisen joulukinkun. Koska seitan valmistetaan vehnägluteenista, se ei sovi keliaakikoille.

Testaile ja totuttele pikku hiljaa

Palkokasvit aiheuttavat toisille vatsaoireita, esimerkiksi ilmavaivoja. Siksi niihin kannattaa totutella aluksi pienin annoksin ja eri lajeja kokeillen. Jos olet herkkävatsainen, säilyketuotteet (linssit, kikherneet) ja tofu sopivat usein paremmin. Säilykkeiden huuhtomisesta voi olla lisäapua. Lue lisää palkokasvien käsittelystä