Onnea onnea!
Syntymäpäivät, valmistujaiset, ristiäiset... Monta hyvää syytä juhlia! Juhlien järjestelyistä tulee helposti stressi, jos jättää kaiken viime tinkaan. Hyvällä ennakkosuunnittelulla sen sijaan onnistut. Kokosimme avuksesi muistilistan. Aloita siis ajoissa ja tee ikimuistoiset juhlat.
Juhlajärjestäjän muistilista
Kuukautta ennen
- päätä juhlien teema ja budjetti
- tee lista vieraista ja lähetä kutsut
- ideoi ja tee lista tarjottavista
- pyydä tarvittaessa järjestelyapua ystäviltä
Pari viikkoa ennen
- tee tarkka lista tarjottavista
- huomioi mahdolliset ruoka-allergiat ja ruokavaliot
- tee ostoslista
- hanki hyvin säilyvät raaka-aineet
- leivo tarjottavia pakastimeen, esimerkiksi kakkupohjat ja kuivakakut voi hyvin pakastaa
Juhlaviikolla
- siivoa ja tyhjennä erityisesti tasot ylimääräisestä tavarasta. Perussiisteys riittää - yleensä kukaan ei katso komeroihin :)
- tee loput ostokset
Edellisenä päivänä
- ota valmiit leipomukset sulamaan
- kokoa täytekakut
- valmista loput leivonnaiset ja ruokatarjottavat
- koristele juhlatila
- varaa tarjoiluastiat ja kata noutopöytä
- tyhjennä jääkaappi kaikesta ylimääräisestä - vie juhlatarjottavia tarvittaessa säilytykseen naapurin jääkaappiin
- laita kylmänä tarjottavat juomat viilenemään
Samana päivänä
- kokoa salaatit ja muut tuoretarjottavat
- koristele täytekakut ja muut leivonnaiset
- Laita syötävät ja juotavat herkut tarjolle
Muista ottaa juhlamieli mukaan!
Marjaisa kakku kruunaa juhlat
Sen seitsemää sorttia?
Juhlapöydän tarjottavien menekin arviointi voi olla hankalaa. Siihen vaikuttaa esimerkiksi juhlien luonne, kesto ja vieraiden ikä. Monia ylioppilaisjuhlia kiertävä juhlaväki voi tyytyä mehulasilliseen ja pieneen makeaan tai suolaiseen suupalaan.
Marttojen sivuilla on hyvä lista siitä, paljonko tarjottavaa varataan vierasta kohden. Tässä muutama esimerkki:
- Kuuden munan täytekakku riittää noin 20 hengelle.
- Pellillisestä piirakkaa tulee 30-50 annospalaa.