Tahnat, levitteet ja kylmät kastikkeet mehevöittävät ja tuovat lisämakua syömisiin. Etenkin kylmät kastikkeet ovat itse oikeutettuja dippailun kruunuja: kulhollinen kasviksia katoaa hetkessä parempiin suihin maistuvan kastikkeen, esimerkiksi hummuksen, kylkiäisenä. Tanakammat ja ruokaisat tahnat ja levitteet ovat kastikkeita monikäyttöisempiä: lisukekäytön ohella ne sopivat täytteiksi esimerkiksi välipaloihin.
Monikäyttöiset kastikkeet ja tahnat
- Dippaile kasvispalojen ohella itse tehtyjä nachoja.
- Öljypitoiset lisukkeet, kuten yrttiöljy, sopivat myös salaatiin kastikkeeksi ja makuaineeksi.
- Maistuisiko uuniperunoiden tai lettujen täytteenä tahna tonnikalasta, savulohesta, kinkusta vai kikherneistä?
- Samat uuniperunoiden täytteet tekevät välipala- tai eväsleivistä ihanan ruokaisat!
- Valmista maukkaita tahnoja myös voileipäkakun täytteeksi tai tee hienostuneita cocktailpaloja.
- Kasviksia sisältävät levitteet, esimerkiksi hernetahna, tuovat vaihtelua leivänpäällisiin.
- Lusikoi lämpimän ruuan kylkiäisiksi.
Surauta sileäksi
Monet tahnat ja kastikkeet valmistuvat tuossa tuokiossa. Mittaa ainekset vain astiaan ja soseuta tasaiseksi jollain vehkeellä, esimerkiksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Jos sattumat ovat toivottuja, veitsellä hienontamalla saa hyvän lopputuloksen. Kasvistahnat saattavat vaatia juuresten tai muiden raaka-aineiden kypsennyksen, jolloin valmistukseen kuluu aikaa hiukan enemmän.
Säilytä viileässä, käytä jämät ruokien mausteena
Tahnojen ja kastikkeiden maku paranee, kun seoksen antaa tekeytyä jääkaapissa ainakin muutamia tunteja. Säilytä tahnoja jääkaapissa kannellisessa rasiassa tai muuten hyvin peitettynä, ettei niihin tule sivumakuja. Ne säilyvät syömäkelpoisina useamman päivän, jopa viikon verran. Jämät voi käyttää kätevästi ruuanvalmistuksessa, esimerkiksi suolaisen piirakan täytteenä, kasvispihvitaikinan mausteena tai levittämällä raa´an kalan tai lihan päälle ja kypsentämällä komeus uunissa.