Mietityttääkö sinua jokin asia Sydänmerkkiin liittyen? Täältä löydät vastaukset muutamiin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.
Miten leikkeleillä ja lihavalmisteilla voi olla Sydänmerkki, kun uusissa suosituksissa niitä suositellaan käytettäväksi mahdollisimman vähän?
Suomessa kulutetaan runsaasti leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja, ja tuotteet ovat suomalaisten ruokavaliossa merkittävä suolan ja tyydyttyneen rasvan lähde. Lihatuotteiden käyttöä tulisi vähentää suositusten mukaisesti. Sydänmerkki osoittaa lihavalmisteiden tuoteryhmien sisällä ravintosisällöltään paremmat valinnat ja ohjaa valitsemaan vähemmän suolaa ja rasvaa sisältäviä tuotteita.
Sydänmerkin kriteerit ovat myös ohjaamassa elintarviketeollisuuden tuotekehitystä ravintosisällöltä parempaan suuntaan. Esimerkiksi leikkeleiden suolamäärää on vähennetty, kun Sydänmerkki-kriteereitä on kiristetty.
Miksi osalla tuotteista ei ole Sydänmerkkiä?
Kaikissa kaupassa löytyvissä Sydänmerkki-kriteerit täyttävissä tuotteissa ei ole Sydänmerkkiä, koska merkin hakeminen on vapaaehtoista yrityksille. Merkki voi myös puuttua siksi, ettei tuote täytä myöntämiselle vaadittuja kriteereitä.
Sydänmerkki on apuna sellaisissa tuoteryhmissä, joita suomalaiset käyttävät paljon ja joissa ravintosisällöltään parempi valinta on mahdollista toteutua rasvan laadun ja määrän sekä suolan, kuidun ja sokerin määrän osalta. Tuote voi saada Sydänmerkin, jos se täyttää tuoteryhmänsä kaikki ravitsemuskriteerit.
Jos lempituotteellasi ei ole Sydänmerkkiä, mutta haluat tietää, olisiko myös se tuoteryhmässään parempi valinta, voit verrata pakkauksesta löytyvää tuotteen ravintosisältöä vastaavaan Sydänmerkki-tuotteeseen tai Sydänmerkin kriteereihin. Tutustu kriteereihin
Voiko Sydänmerkki-tuotteita syödä miten paljon tahansa?
Sydänmerkki osoittaa ravintoarvoiltaan paremmat tuotevalinnat omassa tuoteryhmässään. Esimerkiksi Sydänmerkki-jogurtti on parempi valinta jogurttien joukossa ja Sydänmerkki-leipä muiden leipien joukossa. Ravitsemussuositukset antavat suuntaviivat erilaisten ruokien ja elintarvikkeiden käyttömääriin. Osaa ravitsemussuositukset kannustavat syömään enemmän, osaa taas vähentämään. Esimerkiksi kasviksia ja hedelmiä on hyvä nauttia joka aterialla ja välipalalla, kun taas lihaa ja leivonnaisia harvemmin. Jälkimmäisten joukossa on kuitenkin ravintoarvoiltaan parempia vaihtoehtoja, joiden löytämisessä auttaa Sydänmerkki.
Suositusten mukainen ruokavalio on monista palikoista rakentuva kokonaisuus, johon mahtuu monenlaisia tuotteita ja mikään ruoka ei ole kokonaan kiellettyä. Suurin merkitys on niillä ruoilla, joita syödään kaikista eniten ja useimmiten – siksi erityisesti niistä kannattaa valita Sydänmerkki-tuote.
Onko osa kasviksista toisia terveellisempiä?
Kaikki kasvikset, hedelmät ja marjat ovat hyviä ja niitä kannattaa syödä runsaasti, monipuolisesti, erilaisia ja eri tavalla, löytyy Sydänmerkkiä tai ei. Sydänmerkin käyttö on vapaaehtoista ja tästä syystä yritys tai viljelijä voi itse päättää haluaako hakeeko merkkiä tuotteelleen, jos tuote täyttää kriteerit.
Miten pulla tai korppu voi saada Sydänmerkin, mutta viineri ei?
Suomalaiset syövät pullia ja leivonnaisia paljon, minkä vuoksi saamme niistä runsaasti rasvaa ja sokeria. Sydänmerkin kriteerit on suunniteltu niin, että ne auttavat löytämään ravintosisällöltään paremmat valinnat tuoteryhmän sisällä, tässä tapauksessa esimerkiksi leivonnaisten joukosta. Kriteerit täyttävät tuotteet ovat vähempirasvaisia ja sisältävät maltillisesti sokeria. Esimerkiksi runsasrasvaiset ja sokeriset viinerit, munkit ja kakut eivät täytä kriteerejä ja jäävät siten Sydänmerkin ulkopuolelle. Toki Sydänmerkki-kriteerit täyttävää pullaakaan ei ole tarkoitus syödä mielin määrin.
Miten tuote voi saada Sydänmerkin?
Sydänmerkki ohjaa tuoteryhmän sisällä tekemään ravintosisällöltään paremman valinnan ja toimii näin apuvälineenä kohti suositusten mukaisempaa ruokavaliota. Sydänmerkki on apuna sellaisissa tuoteryhmissä, joita suomalaiset käyttävät paljon ja joissa ravintosisällöltään parempi valinta on mahdollista toteutua rasvan laadun ja määrän sekä suolan, kuidun ja sokerin määrän osalta. Tuote voi saada Sydänmerkin, jos se täyttää oman tuoteryhmänsä kaikki ravitsemuskriteerit. Esimerkiksi leivässä on olennaista, että siinä on riittävästi kuitua ja vähän suolaa, kun taas levitteissä merkityksellistä on pehmeän rasvan ja suolan määrä.
Puolueeton asiantuntijaryhmä kehittää ja päättää kriteereistä. Sydänmerkin käyttö on vapaaehtoista. Jos elintarvikkeiden valmistaja haluaa sen tuotteelleen, hakee se käyttöoikeutta itse asiantuntijaryhmältä.
Miksi punaisella lihalla voi olla Sydänmerkki?
Lihan syöntiä on hyvä pyrkiä vähentämään niin ympäristön kuin terveyden näkökulmasta. Monipuolisessa ja suositusten mukaisessa ruokavaliossa voi olla maltillisesti myös punaista lihaa. Kypsää punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan syötävän enintään 350 grammaa viikossa. Lihan määrään lasketaan mukaan naudan, sian ja lampaan liha sekä lihavalmisteet.
Jos ostoskoriinsa valitsee punaista lihaa, ohjaa Sydänmerkki valitsemaan ravintoarvoiltaan parempia lihavaihtoehtoja kaupan lihahyllyltä. Sydänmerkin voi saada vähemmän rasvaa, tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa sisältävät tuotteet. Punaisen lihan sijasta suositellaan kuitenkin lisäämään ruokavalioon kasviproteiineja, palkokasveja ja kalaa. Näissäkin tuoteryhmissä kannattaa valita Sydänmerkki-vaihtoehtoja.
Miten Sydänmerkin reseptit eroavat muista netin resepteistä?
Netti pullollaan reseptejä, mutta Sydänmerkin ruokaohjeet ovat paitsi herkullisia, myös suositusten mukaista syömistä tukevia. Jokaisen reseptin ravintosisältö on laskettu, minkä lisäksi ne on säädetty vastaamaan ravitsemussuosituksia esimerkiksi suolan ja rasvan osalta.
Sydänmerkillä on jo yli 600 reseptiä, ja niiden pääroolissa loistavat kasvikset ja Sydänmerkki-tuotteet. Reseptien joukosta löytyy niin arkisia kuin juhlavampiakin ohjeita – pikaruokaa, leivonnaisia, jälkiruokia ja välipaloja unohtamatta. Reseptihaku auttaa löytämään sopivat ohjeet, oli etsinnässä sitten nopeasti valmistuva tai lasten makuun sopiva ruoka.
Kun haluat kokkailla terveellisempiä ruokia itsellesi tai läheisillesi, kurkkaa Sydänmerkin reseptivalikoima: sydanmerkki.fi/reseptit
Kaipaatko jostain asiasta lisää tietoa?
Tuoteryhmäkohtaiset ajan tasalla olevat Sydänmerkin myöntämiskriteerit löytyvät ammattilaissivustolta.