Ateriasta kysyttyä

Nykyään puhutaan, että ruoka ei saa olla rasvatonta. Onko tämä ristiriidassa Sydänmerkin kanssa?

Sydänmerkki-ruoka ei ole automaattisesti rasvatonta tai edes vähärasvaista. Kriteerit mahdollistavat rasvan kohtuullisen käytön kaikissa aterianosissa. Rasvan määrää olennaisempaa on sen laatu: Sydänmerkin mukaisessa ruoassa käytetty rasva on pääosin laadultaan terveydelle hyödyllistä pehmeää rasvaa. 


Onko Sydänmerkin mukainen ruoka suolatonta?

Sydänmerkin mukainen ruoka ei ole suolatonta tai edes vähäsuolaista. Kriteerit mahdollistavat myös suolan kohtuullisen käytön. Monilla ruokapalvelutoimijoilla suolan käyttö on ollut jo pitkään suositeltavalla tasolla, joten Sydänmerkin käyttöönotto ei ole tuonut asiaan välttämättä muutosta. 

Suolalla on ruoassa tärkeä makua antava tehtävä ja terveellisenkin ruoan pitää aina olla hyvänmakuista, jotta se tulee syötyä. Mausteita saa hyödyntää monipuolisesti. Taitavat tuotekehittäjät osaavat luoda reseptiikkaa, jossa maku ja terveellisyys yhdistyvät herkullisella tavalla. Toisaalta kun tottumuksia on monenlaisia, voi jokainen halutessaan lisätä annoksensa pintaan muutaman suolahippusen. Ravintolassa saa siis olla esillä suolasirottimia. 

Vähemmällä suolan käytöllä on paitsi moninaisia terveydellisiä hyötyjä, myös kansantaloudellista merkitystä. Sydänmerkki-ruoassa on suolaa  arviolta 1 g vähemmän kuin vastaavan tyyppisessä Sydänmerkittömässä annoksessa. Jos me kaikki suomalaiset söisimme gramman vähemmän suolaa päivittäin, säästettäisiin yhteiskunnan varoja keskimäärin 70 miljoonaa euroa vuodessa.  


Vähentääkö Sydänmerkki liharuokien tarjoamista?

Terveellistä – ja epäterveellistä – ruokaa voidaan tehdä kaikenlaisista raaka-aineista, niin kasviksista, lihasta kuin kalastakin. Sydänmerkki ei ota kantaa valmistusaineisiin vaan ainoastaan lopputuloksen ravintoarvoihin. Sydänmerkki-ruoka voi siis aivan hyvin olla makkarakeittoa, lasagnea tai lihapataakin.  

Tutustu hyvänolon ruokaohjeisiin


Sopivatko Sydänmerkki-ateriat lapsille?

Kyllä vaan, Sydänmerkin mukaiset ateriat sopivat lähes kaikenikäisille: päiväkoti-ikäisille, koululaisille ja opiskelijoille sekä työikäisille. 

Lasten ja nuorten ruokailuun kannattaa panostaa, jotta ruokailutottumukset kehittyvät nuoresta iästä alkaen hyvään suuntaan. Esimerkiksi makuaisti tottuu pienestä pitäen vähempisuolaiseen syötävään ja kasviksiin. Terveellisellä syömisellä on myös lasten kohdalla merkitystä jaksamiseen ja hyviin suorituksiin, kuten työikäisilläkin. Valitettavasti henkilöstöruokailussa ruoan terveellisyyttä ei vielä useinkaan ole otettu keinoksi edistää työhyvinvointia.  

Kunnassamme harkitaan Sydänmerkin käyttöönottoa kouluissa. Mikä muuttuu?

Välttämättä ei mikään. Sydänmerkki-ateriaan kuuluu pääruoka lisäkkeineen, leipää levitteineen, maitoa tai piimää ja kasviksia öljykastikkeen kera. Useimmat lisäkkeistä ovat vuosikymmeniä olleet kunnissa Sydänmerkin mukaisia, ja myös pääruokien joukosta löytyy todennäköisesti terveellisiä ruokia, joita on syöty hyvällä ruokahalulla vuosikausia. Kunta saa itse päättää, kuinka monena päivänä Sydänmerkki-ruokaa syödään. Ruokapalveluissa voidaan tehdä resurssien puitteissa tuotekehitystyötä niiden ruokien parissa, jotka eivät vielä yllä Sydänmerkin kriteereihin.  

Isompi asia on, että Sydänmerkin avulla ruokapalveluiden osaaminen ja työ terveyden edistämiseksi tehdään näkyväksi. Näin lasten huoltajat, koulun henkilökunta ja eri sidosryhmät voivat luottaa siihen, että hänelle ja läheiselleen tarjotaan terveellistä ruokaa ilman, että ravitsemukseen tarvitsee perehtyä tarkasti. Sydänmerkki takaa, että jokaisessa ravintolassa ruoka on yhtä laadukasta, kaikilla lapsilla on mahdollisuus syödä terveellisesti, eivätkä ruoan valmistajan omat mieltymykset vaikuta ruoan terveellisyyteen.


Onko kaiken ruoan oltava Sydänmerkki-ruokaa? Mitä tapahtuu suosikkiruokapäiville, vaikkapa uunimakkaralle?

Jokainen toimija saa itse päättää, kuinka usein tarjolla on Sydänmerkki-ruokaa – mistään ei siis tarvitse luopua! Toisaalta Sydänmerkki ei sulje vähemmän terveellisiä vaihtoehtoja pois, joten rinnalla saa olla tarjolla vaikkapa vähempikuituista leipää tai rasvaisempaa pääruokaa. 

Kokemusta on myös siitä, että taitava tuotekehitys onnistuu loihtimaan epäterveellisemmistä ruoista salonkikelpoista syötävää vaikkapa suolan määrää hitusen säätämällä, tai käytettyä lihaa vaihtamalla. Ja jos makkara on Sydänmerkki-tuote, tekee se uunimakkarasta Sydänmerkki-kelpoisen aterian.   


Miksi ruuan terveellisyydestä kannetaan huolta?

Terveellisellä ruoalla on monia hyötyjä. Se helpottaa painonhallintaa, edistää työvirettä ja työn tuottavuutta, vähentää sairauspoissaoloja ja yhteiskunnan terveydenhoitomenoja. Parhaimmillaan malli terveellisestä ruokailusta koulussa tai työpaikalla siirtyy myös kotiin. Terveellisellä ruoalla on myös vaikutusta hyvien ruokatottumusten kehittymiseen. 

Ruoan terveellisyys on tärkeää myös monille asiakkaille. Annoksen ulkonäöstä on vaikea päätellä, mikä on enemmän tai vähemmän terveellistä, jonka vuoksi hyviä valintoja voi olla vaikea tehdä. Sydänmerkki tarjoaa keinot hyvistä vaihtoehdoista kertomiseen.  


Mitä teen, jos haluan vanhempana tai henkilöstöravintolan asiakkaana saada lapselleni tai itselleni terveellistä syötävää?

Jokainen voi itse tehdä aloitteen Sydänmerkki-aterian käyttöönottamisesta omassa kunnassaan tai työpaikassaan. Toive terveelliseen ruokaan syntyy usein esimerkiksi halusta saada lapsen kouluun tai päiväkotiin tarjolle lapsen kasvua ja kehitystä tukevaa monipuolista ruokaa. Kun haluat, että lapsellasi on mahdollisuus syödä terveellisesti päiväkodissa tai koulussa, ehdota Sydänmerkki-aterioiden käyttöönottoa kuntasi ruokapalveluille.

Työpaikallasi voit tehdä aloitteen terveellisestä Sydänmerkin mukaisesta ruokatarjonnasta palvelun tarjoajalle. Myös henkilöstöravintoloilla on usein hyvät mahdollisuudet toteuttaa lounastarjonta terveellisemmin, kunhan asiakkaat sitä osaavat pyytää.