Forskningen visar att endast en femtedel av finländarna äter nyttigt. Hela lunchen skippas av 16 %, medan allt för många lassar på för mycket av huvudrätten. Ungefär en tredjedel äter mellanmål på arbetsplatsen. Från mellanmålet saknas grönsakerna oftare hos män, proteinet och goda fetterna hos kvinnor.
Hjärtmärket garanterar att lunchen har passligt med energi och näringsämnen. Då är fettet av god kvalitet och saltmängden måttlig, samtidigt som maten är fiberrik och näringsmässigt balanserad. En hjärtmärkt lunch är för hälsan ett ”bättre val” bland menyns andra lunchalternativ.
Hjärtmärket hjälper dig att sammanställa en lämplig storleks portion med vettigt innehåll. Även den mest pålästa kan ha svårt att enbart på basis av hur maten ser ut bedöma, vilka mat- och brödalternativ är bäst för hälsan. De bättre valen framhävs bl.a. i menyn och på olika vis längs matlinjen.
En lämplig storleks måltid kan minska tröttheten som smyger på efter måltiden, men även förbättra arbetsenergin och uppmärksamheten. Det är dock på var och ens eget ansvar att hålla portionsstorleken måttlig; tallriksmodellen kan här vara till hjälp.
Föreslå ett hälsosamt utbud
Var och en kan själv ta initiativ till att ta i bruk måltider med Hjärtmärke inom sin egen kommun eller arbetsplats. Önskan om en nyttig kost kommer ofta från att man vill att ens barn på daghemmet eller i skolan erbjuds en mångsidig kost som stöder utveckling och tillväxt.
Du kan även på arbetsplatsen föreslå att matutbudet görs i enlighet med Hjärtmärket. På personalrestauranger finns ofta goda förutsättningar att åstadkomma ett nyttigare lunchutbud, om kunderna bara vet om att fråga.
Då det beslutits att ta i bruk måltider med Hjärtmärke, granskar matserviceleverantören först det dåvarande utbudet i förhållande till Hjärmärkets kriterier. Om informationen om råvaror o.dyl. är tidsenligt uppdaterad i leverantörens system går granskningsarbetet snabbt.
Läs mer om betydelsen av en nyttig lunch: Laatikainen R., Rannikko H. Toimistotyöläisen ruokapäivä, Talentum 2015.