#sinkkuviikko

Mitäs sitä tänään söisi?

Yhden hengen talouksissa ruoan kanssa tulee usein vähän taiteiltua niin ja näin. Osa elää leivällä, ja sillä mitä heräteostoksia ruokakaupasta sattuu nälkäisenä löytämään, jos ruokaa ei huvita kokata vain itselle.

Ruuanvalmistuksesta kiinnostuneen haasteena on liian suuret reseptit, jolloin samaa ruokaa tulee syötyä kyllästymiseen saakka. Ikävältä voi tuntua myös monien raaka-aineiden ostaminen talouteen, jossa ruuan menekki on vähänlainen – se ei myöskään ole ekologisesti tai taloudellisesti järkevää.


Mitä siis tehdä? Näillä nikseillä asian voi jo kääntää paremmaksi.

  1. Suunnittele viikon tai ainakin muutaman päivän ruokalista etukäteen. Näin varmistut, että lautasella on sopivasti vaihtelua ja myös kaupassakäynti sujuu nopeammin. Voit vaikka päättää, että maanantaina ja torstaina on keittopäivä, tiistaina ja perjantaina nautitaan uuniruokaa. Välillä pääset ruuanlaitossa helpommalla kun hyödynnät edellispäivien valmiita ruokia. Raaka-aineissakin vaihtelu virkistää: toisinaan keitto tehdään kasviksista, joskus jauhelihasta, kanasta tai kalasta.
  2. Jos mahdollista, käytä työpaikkasi, koulusi tai lähiravintolasi lounaspalveluita säännöllisesti - näin syöt kaikkein helpoimmalla tavalla terveellisesti. Kun valitset lautaselle reilun annoksen kaikenlaisia kasviksia, ei niiden syönnistä tarvitse stressata niin paljon päivän muilla aterioilla. Ravintolassa ruokailevan ruokavalioon tulee myös luontaisesti vaihtelua ja parhaassa tapauksessa pääset syömisen ohella vaihtelemaan ajatuksia kanssaeläjien kanssa. Lounaan syöminen kodin ulkopuolella ei edes tule kovin kalliiksi, kun kotiin ei tarvitse varata kovin paljoa muuta ruokaa, mikä pahimmassa tapauksessa jää syömättä.
  3. Kun syöt hyvän lounaan tai päivällisen kasviksineen, päivän toinen lämmin ruoka voi olla mainiosti edullista puuroa. Välillä kauraleseestä, toisinaan hiutaleista tai suurimoista valmistettuna. Kun keität puuron maitoon, veteen tai niiden sekoitukseen, saat aina hiukan erimakuisen lopputuloksen. Myös ruokaisat salaatit tai munakkaat ovat hyvä valinta päivän toiseksi tukevammaksi ateriaksi.
  4. Vaihtelua valmisruuilla. Valmisruuilla on monen mielessä huono maine ilman syytä. Päivittäiset pakastepitsat eivät tietenkään ole järkevin ruokavalion perusta, mutta paljon hyviäkin vaihtoehtoja löytyy pakasteista ja tuoretuotteista. Jos koet vaikkapa kalaruuan kokkaamisen tai kaalikääryleiden pyörityksen hankalaksi, hanki niille päiville valmis vaihtoehto kaupasta. Ruuan terveellisyydestäkään ei tarvitse kantaa huolta, jos valitset Sydänmerkillisen vaihtoehdon. Jos tuotteessa ei ole Sydänmerkkiä, voit arvioida ravitsemuslaatua näillä kriteereillä.
  5. Kokkaa kerralla isompi annos ja syö samaa ruokaa 2-3 päivänä. Jos ruokaa vielä jää yli, pakasta loput nimikoituna annosrasiassa ja nautiskele parin kuukauden sisällä.
  6. Jos haluat lautaselle enemmän vaihtelua, pienennä ruokaohje ja tee ruokaa suoraan 1 tai 2 kerraksi. Ruokaohjeen pienennyksessä useimmiten riittää raaka-ainemäärän vähentäminen, esimerkiksi puolittaminen tai jakaminen kolmasosaan. Valmistusaika liedellä kypsennettävissä ruuissa on yleensä sama kuin isommilla ainesmäärillä. Laatikkomaisissa uuniruuissa kypsymisaika voi olla vähän nopeampi, varsinkin jos paistoastia on laakea ja ruokaa tulee vuokaan ohut kerros.
  7. Reseptin pienennyksessä mahdollinen ylijäänyt liha tai kala kannattaa joko pakastaa tai kypsentää heti, jos et kokkaa siitä muuta syötävää viimeistään seuraavana päivänä.
  8. Jos salaatit eivät maistu, kerää päivän kasvisannoksesi leivänpäällisvihanneksista sekä pakastetuotteista tai kaupan valmissalaateista. Pussillinen tai puolikas pakastetuotteita kypsyy hetkessä mikrossa tai kattilassa ja ongelma jääkaappiin nahistuvista porkkanoista, tomaateista tai kukkakaalista poistuu.

Katso ehdotus päivän ruokalistaksi:

MAANANTAI

TIISTAI

KESKIVIIKKO

TORSTAI

PERJANTAI

LAUANTAI & SUNNUNTAI

...............

Kurkkaa myös bloggaajamme kolmen raaka-aineen vinkit!