Ainekset
- Taikinajuuri
-
1 ½ dlvettä
-
10 ghiivaa
-
1 dlspelttijauhoja
- Lisäksi
-
1 dlvettä
-
1 dlvehnäjauhoja
-
½ dlkauraleseitä
-
½ tlsuolaa
-
2-2 ½ dlspelttijauhoja
- Pinnalle
-
1 rkljauhoja
Valmistusohje
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja anna taikinajuuren seistä lämpimässä paikassa peitettynä noin 30 minuuttia.
2. Kun juuri kuplii, lisää kädenlämpöistä vettä ja loput ainekset. Lisää spelttijauhoja vähitellen, jolloin saat taikinasta sopivan pehmeän ja silti kiinteän. Alusta taikinapalloa pöydällä ainakin 10 minuuttia ja anna kohota vielä noin puoli tuntia peitettynä.
3. Jaa taikina 3 osaan ja kauli tai taputtele ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja rullaa patongiksi. Laita patongit patonkipellille tai pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota 30 minuuttia.
4. Tee kohonneisiin leipiin viillot ja ripottele pinnalle jauhoja.
5. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Alenna lämpötilaa 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Jos haluat pinnasta erityisen rapean, voit laittaa uunin pohjalle paistonkestävän astian, jossa on kiehuvaa vettä.
Vinkki
- Myös maalaisleipä on erinomainen valinta rustiikkisen leivän ystävälle.
Resepteissä punaisella merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.
Ravintosisältö
/ 100 g
Energiaa
65 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
11 g
josta sokereita
0 g
Kuitua
1 g
Proteiinia
3 g
Suolaa
0.5 g
Maidoton,
Munaton,
Kasvis (lakto-ovo)
Maidoton,
Munaton,
Kasvis (lakto-ovo)
Spelttipatonki
Kun haluat leipoa artesaanitasoista leipää itse, spelttipatonki on oiva valinta. Speltin taika on maukkaudessa ja leipomisen helppoudessa – eikä runsaskuituisuudestakaan haittaa ole. Perinteisiin vehnätaikinoihin verrattuna spelttipatonkitaikina irtoaa helposti käsistä ja astioista.
Kun haluat leipoa artesaanitasoista leipää itse, spelttipatonki on oiva valinta. Speltin taika on maukkaudessa ja leipomisen helppoudessa – eikä runsaskuituisuudestakaan haittaa ole. Perinteisiin vehnätaikinoihin verrattuna spelttipatonkitaikina irtoaa helposti käsistä ja astioista.
Ainekset
Resepteissä punaisella merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.
Ainekset
- Taikinajuuri
-
1 ½ dlvettä
-
10 ghiivaa
-
1 dlspelttijauhoja
- Lisäksi
-
1 dlvettä
-
1 dlvehnäjauhoja
-
½ dlkauraleseitä
-
½ tlsuolaa
-
2-2 ½ dlspelttijauhoja
- Pinnalle
-
1 rkljauhoja
Valmistusohje
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja anna taikinajuuren seistä lämpimässä paikassa peitettynä noin 30 minuuttia.
2. Kun juuri kuplii, lisää kädenlämpöistä vettä ja loput ainekset. Lisää spelttijauhoja vähitellen, jolloin saat taikinasta sopivan pehmeän ja silti kiinteän. Alusta taikinapalloa pöydällä ainakin 10 minuuttia ja anna kohota vielä noin puoli tuntia peitettynä.
3. Jaa taikina 3 osaan ja kauli tai taputtele ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja rullaa patongiksi. Laita patongit patonkipellille tai pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota 30 minuuttia.
4. Tee kohonneisiin leipiin viillot ja ripottele pinnalle jauhoja.
5. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Alenna lämpötilaa 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Jos haluat pinnasta erityisen rapean, voit laittaa uunin pohjalle paistonkestävän astian, jossa on kiehuvaa vettä.
Vinkki
- Myös maalaisleipä on erinomainen valinta rustiikkisen leivän ystävälle.
Valmistusohje
1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja anna taikinajuuren seistä lämpimässä paikassa peitettynä noin 30 minuuttia.
2.
Kun juuri kuplii, lisää kädenlämpöistä vettä ja loput ainekset. Lisää spelttijauhoja vähitellen, jolloin saat taikinasta sopivan pehmeän ja silti kiinteän. Alusta taikinapalloa pöydällä ainakin 10 minuuttia ja anna kohota vielä noin puoli tuntia peitettynä.
3.
Jaa taikina 3 osaan ja kauli tai taputtele ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja rullaa patongiksi. Laita patongit patonkipellille tai pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota 30 minuuttia.
4.
Tee kohonneisiin leipiin viillot ja ripottele pinnalle jauhoja.
5.
Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Alenna lämpötilaa 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Jos haluat pinnasta erityisen rapean, voit laittaa uunin pohjalle paistonkestävän astian, jossa on kiehuvaa vettä.
Vinkki
- Myös maalaisleipä on erinomainen valinta rustiikkisen leivän ystävälle.
Kokeile myös näitä reseptejä
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa
65 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
11 g
josta sokereita
0 g
Kuitua
1 g
Proteiinia
3 g
Suolaa
0.5 g