Ainekset
-
4 dlpiimää
-
15 ghiivaa
-
1 dlsiirappia
-
1 tlfenkolin siemeniä
-
1 tlpomeranssinkuorta
-
1 tlsuolaa
-
1 dlrusinoita
-
3 dlruisjauhoja
-
3 dlvehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva, siirappi, morttelissa jauhettu fenkoli ja muut mausteet sekä rusinat ja jauhot. Sekoita puuhaarukalla pehmeäksi taikinaksi, taikinaa ei tarvitse vaivata. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä ainakin 12 tuntia.
2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele muutaman kerran. Anna kohota vielä kulhossaan puoli tuntia.
3. Leikkaa leivinpaperista (valurauta)padan pohjan (⌀ n. 20 cm) kokoinen pala. Nosta pata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja laita pohjalle leivinpaperipala. Kaada taikina pataan, laita kansi päälle ja paista uunissa puoli tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia eli kunnes leipä on kauniin ruskea.
4. Anna leivän jäähtyä haaleaksi ennen kumoamista.
Vinkki
- Voit käyttää pataleivän paistoastiana myös uunivuokaa ja kantena esimerkiksi piirakkavuokaa. Rusinoiden ohella leipään sopii kuutioidut kuivatut aprikoosit tai viikunat. Voit maustaa taikinaa myös ½ appelsiinin raastetulla kuorella. Jos käytät mausteisen pataleivän nesteenä vettä piimän sijaan, lisää silloin vehnäjauhoja 2 dl.
- Muunnat pataleipäohjetta helposti vaihtamalla piimän muuksi nesteeksi, vaihtamalla makuaineet siirapin, fenkolin, pomeranssinkuoren ja rusinat vaikkapa muutamaan lusikalliseen siemeniä, leseitä tai rouheita sekä käyttämällä erilaisia jauhoja. 4 dl nestemäärään vehnäjauhoja laitetaan 4 dl, loput 2-3 dl voit vaihtaa kuitupitoisempiin sämpyläjauhoihin, hiivaleipäjauhoihin tai erilaisiin täysjyvätuotteisiin. Erilaiset jauhot sitovat nestettä eri tavalla. Lisää niitä siksi vähitellen, jotta saat pehmeän taikinan.
- Muita helppoja leipäohjeita: rouhesämpylät, foccaccia, rieskat
Resepteissä punaisella merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.
Ravintosisältö
/ 100 g
Energiaa
230 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
46 g
josta sokereita
19 g
Kuitua
5 g
Proteiinia
6 g
Suolaa
0.7 g
Munaton,
Kasvis (lakto-ovo)
Munaton,
Kasvis (lakto-ovo)
Mausteinen pataleipä
Pataleivät ilahduttavat helppoudellaan: taikina syntyy ilman vaivaamista, ainekset nopeasti sekoittaen. Aikaakin tarvitaan lähinnä kohottamiseen. Rapeakuorinen mausteinen pataleipä sopii erityisen hyvin pääsiäisen ja joulunajan ruokapöytään.
Pataleivät ilahduttavat helppoudellaan: taikina syntyy ilman vaivaamista, ainekset nopeasti sekoittaen. Aikaakin tarvitaan lähinnä kohottamiseen. Rapeakuorinen mausteinen pataleipä sopii erityisen hyvin pääsiäisen ja joulunajan ruokapöytään.
Ainekset
Resepteissä punaisella merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.
Ainekset
-
4 dlpiimää
-
15 ghiivaa
-
1 dlsiirappia
-
1 tlfenkolin siemeniä
-
1 tlpomeranssinkuorta
-
1 tlsuolaa
-
1 dlrusinoita
-
3 dlruisjauhoja
-
3 dlvehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva, siirappi, morttelissa jauhettu fenkoli ja muut mausteet sekä rusinat ja jauhot. Sekoita puuhaarukalla pehmeäksi taikinaksi, taikinaa ei tarvitse vaivata. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä ainakin 12 tuntia.
2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele muutaman kerran. Anna kohota vielä kulhossaan puoli tuntia.
3. Leikkaa leivinpaperista (valurauta)padan pohjan (⌀ n. 20 cm) kokoinen pala. Nosta pata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja laita pohjalle leivinpaperipala. Kaada taikina pataan, laita kansi päälle ja paista uunissa puoli tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia eli kunnes leipä on kauniin ruskea.
4. Anna leivän jäähtyä haaleaksi ennen kumoamista.
Vinkki
- Voit käyttää pataleivän paistoastiana myös uunivuokaa ja kantena esimerkiksi piirakkavuokaa. Rusinoiden ohella leipään sopii kuutioidut kuivatut aprikoosit tai viikunat. Voit maustaa taikinaa myös ½ appelsiinin raastetulla kuorella. Jos käytät mausteisen pataleivän nesteenä vettä piimän sijaan, lisää silloin vehnäjauhoja 2 dl.
- Muunnat pataleipäohjetta helposti vaihtamalla piimän muuksi nesteeksi, vaihtamalla makuaineet siirapin, fenkolin, pomeranssinkuoren ja rusinat vaikkapa muutamaan lusikalliseen siemeniä, leseitä tai rouheita sekä käyttämällä erilaisia jauhoja. 4 dl nestemäärään vehnäjauhoja laitetaan 4 dl, loput 2-3 dl voit vaihtaa kuitupitoisempiin sämpyläjauhoihin, hiivaleipäjauhoihin tai erilaisiin täysjyvätuotteisiin. Erilaiset jauhot sitovat nestettä eri tavalla. Lisää niitä siksi vähitellen, jotta saat pehmeän taikinan.
- Muita helppoja leipäohjeita: rouhesämpylät, foccaccia, rieskat
Valmistusohje
1.
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva, siirappi, morttelissa jauhettu fenkoli ja muut mausteet sekä rusinat ja jauhot. Sekoita puuhaarukalla pehmeäksi taikinaksi, taikinaa ei tarvitse vaivata. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä ainakin 12 tuntia.
2.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele muutaman kerran. Anna kohota vielä kulhossaan puoli tuntia.
3.
Leikkaa leivinpaperista (valurauta)padan pohjan (⌀ n. 20 cm) kokoinen pala. Nosta pata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja laita pohjalle leivinpaperipala. Kaada taikina pataan, laita kansi päälle ja paista uunissa puoli tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia eli kunnes leipä on kauniin ruskea.
4.
Anna leivän jäähtyä haaleaksi ennen kumoamista.
Vinkki
- Voit käyttää pataleivän paistoastiana myös uunivuokaa ja kantena esimerkiksi piirakkavuokaa. Rusinoiden ohella leipään sopii kuutioidut kuivatut aprikoosit tai viikunat. Voit maustaa taikinaa myös ½ appelsiinin raastetulla kuorella. Jos käytät mausteisen pataleivän nesteenä vettä piimän sijaan, lisää silloin vehnäjauhoja 2 dl.
- Muunnat pataleipäohjetta helposti vaihtamalla piimän muuksi nesteeksi, vaihtamalla makuaineet siirapin, fenkolin, pomeranssinkuoren ja rusinat vaikkapa muutamaan lusikalliseen siemeniä, leseitä tai rouheita sekä käyttämällä erilaisia jauhoja. 4 dl nestemäärään vehnäjauhoja laitetaan 4 dl, loput 2-3 dl voit vaihtaa kuitupitoisempiin sämpyläjauhoihin, hiivaleipäjauhoihin tai erilaisiin täysjyvätuotteisiin. Erilaiset jauhot sitovat nestettä eri tavalla. Lisää niitä siksi vähitellen, jotta saat pehmeän taikinan.
- Muita helppoja leipäohjeita: rouhesämpylät, foccaccia, rieskat
Kokeile myös näitä reseptejä
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa
230 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
46 g
josta sokereita
19 g
Kuitua
5 g
Proteiinia
6 g
Suolaa
0.7 g