Ainekset
- Juuri
-
1 dlvettä
-
2 dlvehnäjauhoja
-
1 rklrasvatonta piimää tai jogurttia
- Lisäksi
-
3 dlvehnäjauhoja
-
2 dlvettä
- Taikina
-
4 dlleivänjuurta
-
6 dlvettä
-
10 ghiivaa
-
2 tlsuolaa
-
1 dlleseitä
-
6 dlhiivaleipäjauhoja
-
5 dlvehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon jauhot ja jogurtti. Kaada velli tiiviiseen astiaan (esim. kannelliseen pakasterasiaan tai lasipurkkiin) ja anna seistä huoneenlämmössä vuorokauden ajan.
2. Lisää seuraavana päivänä 1 ½ dl jauhoja ja desi kädenlämpöistä vettä ja sekoita. Sulje kansi ja anna seistä huoneenlämmössä pari päivää.
3. Lisää neljäntenä päivänä jälleen 1 ½ dl jauhoja ja kädenlämpöistä vettä ja anna seistä vielä vuorokausi huoneenlämmössä. Valmis juuri tuoksuu happamalle. Käytä taikinaan osa juuresta ja siirrä loppu kannellisessa astiassa jääkaappiin.
4. Taikina: sekoita juuri, vesi, hiiva, suola ja leseet kulhossa. Lisää jauhoja vähitellen niin, että saat pehmeän taikinan. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia eli kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho muovipussilla ja laita jääkaappiin kohoamaan ainakin 12 tunniksi.
5. Jaa kohonnut taikina 2 osaan ja taputtele paksuksi (20 x 20 cm) levyksi. Pyöritä levy pitkulaiseksi limpuksi ja kohota liinan alla 45 minuuttia.
6. Paista aluksi 200 asteessa 20 minuuttia, ja sitten 175 asteessa 10 minuuttia.
Vinkki
- Säilytä juuri jääkaapissa ja ruoki sitä pari kertaa viikossa ½ desillä jauhoja ja vettä. Kun käytät juurta, lisää purkkiin saman verran vettä ja jauhoja. Juuren voi hyvin pakastaa, jos et leivo koko ajan. Ruoki sulanutta juurta pari päivää vedellä ja jauhoilla ennen leipomista.
- Valmista makusi mukaan leivän päälle yrttilevitettä, valkosipulilevitettä, porkkana-papulevitettä tai kukkakaali-papulevitettä
Resepteissä punaisella merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.
Ravintosisältö
/ 100 g
Energiaa
204 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
40 g
josta sokereita
0 g
Kuitua
3 g
Proteiinia
7 g
Suolaa
0.7 g
Munaton,
Kasvis (lakto-ovo)
Munaton,
Kasvis (lakto-ovo)
Maalaisleipä
Leivän valmistus juurimenetelmällä ei ole hätäisen hommaa, mutta aromikas maku palkitsee vaivan.
Leivän valmistus juurimenetelmällä ei ole hätäisen hommaa, mutta aromikas maku palkitsee vaivan.
Ainekset
Resepteissä punaisella merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.
Ainekset
- Juuri
-
1 dlvettä
-
2 dlvehnäjauhoja
-
1 rklrasvatonta piimää tai jogurttia
- Lisäksi
-
3 dlvehnäjauhoja
-
2 dlvettä
- Taikina
-
4 dlleivänjuurta
-
6 dlvettä
-
10 ghiivaa
-
2 tlsuolaa
-
1 dlleseitä
-
6 dlhiivaleipäjauhoja
-
5 dlvehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon jauhot ja jogurtti. Kaada velli tiiviiseen astiaan (esim. kannelliseen pakasterasiaan tai lasipurkkiin) ja anna seistä huoneenlämmössä vuorokauden ajan.
2. Lisää seuraavana päivänä 1 ½ dl jauhoja ja desi kädenlämpöistä vettä ja sekoita. Sulje kansi ja anna seistä huoneenlämmössä pari päivää.
3. Lisää neljäntenä päivänä jälleen 1 ½ dl jauhoja ja kädenlämpöistä vettä ja anna seistä vielä vuorokausi huoneenlämmössä. Valmis juuri tuoksuu happamalle. Käytä taikinaan osa juuresta ja siirrä loppu kannellisessa astiassa jääkaappiin.
4. Taikina: sekoita juuri, vesi, hiiva, suola ja leseet kulhossa. Lisää jauhoja vähitellen niin, että saat pehmeän taikinan. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia eli kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho muovipussilla ja laita jääkaappiin kohoamaan ainakin 12 tunniksi.
5. Jaa kohonnut taikina 2 osaan ja taputtele paksuksi (20 x 20 cm) levyksi. Pyöritä levy pitkulaiseksi limpuksi ja kohota liinan alla 45 minuuttia.
6. Paista aluksi 200 asteessa 20 minuuttia, ja sitten 175 asteessa 10 minuuttia.
Vinkki
- Säilytä juuri jääkaapissa ja ruoki sitä pari kertaa viikossa ½ desillä jauhoja ja vettä. Kun käytät juurta, lisää purkkiin saman verran vettä ja jauhoja. Juuren voi hyvin pakastaa, jos et leivo koko ajan. Ruoki sulanutta juurta pari päivää vedellä ja jauhoilla ennen leipomista.
- Valmista makusi mukaan leivän päälle yrttilevitettä, valkosipulilevitettä, porkkana-papulevitettä tai kukkakaali-papulevitettä
Valmistusohje
1.
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon jauhot ja jogurtti. Kaada velli tiiviiseen astiaan (esim. kannelliseen pakasterasiaan tai lasipurkkiin) ja anna seistä huoneenlämmössä vuorokauden ajan.
2.
Lisää seuraavana päivänä 1 ½ dl jauhoja ja desi kädenlämpöistä vettä ja sekoita. Sulje kansi ja anna seistä huoneenlämmössä pari päivää.
3.
Lisää neljäntenä päivänä jälleen 1 ½ dl jauhoja ja kädenlämpöistä vettä ja anna seistä vielä vuorokausi huoneenlämmössä. Valmis juuri tuoksuu happamalle. Käytä taikinaan osa juuresta ja siirrä loppu kannellisessa astiassa jääkaappiin.
4.
Taikina: sekoita juuri, vesi, hiiva, suola ja leseet kulhossa. Lisää jauhoja vähitellen niin, että saat pehmeän taikinan. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia eli kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho muovipussilla ja laita jääkaappiin kohoamaan ainakin 12 tunniksi.
5.
Jaa kohonnut taikina 2 osaan ja taputtele paksuksi (20 x 20 cm) levyksi. Pyöritä levy pitkulaiseksi limpuksi ja kohota liinan alla 45 minuuttia.
6.
Paista aluksi 200 asteessa 20 minuuttia, ja sitten 175 asteessa 10 minuuttia.
Vinkki
- Säilytä juuri jääkaapissa ja ruoki sitä pari kertaa viikossa ½ desillä jauhoja ja
vettä. Kun käytät juurta, lisää purkkiin saman verran vettä ja jauhoja. Juuren
voi hyvin pakastaa, jos et leivo koko ajan. Ruoki sulanutta juurta pari päivää
vedellä ja jauhoilla ennen leipomista. - Valmista makusi mukaan leivän päälle yrttilevitettä, valkosipulilevitettä, porkkana-papulevitettä tai kukkakaali-papulevitettä
Kokeile myös näitä reseptejä
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa
204 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
40 g
josta sokereita
0 g
Kuitua
3 g
Proteiinia
7 g
Suolaa
0.7 g