Pakastin pelastaa
Jääkaappiin kertyy helposti puoliksi käytettyjä purkkeja ja purnukoita. Entä, kun loma on tulossa, mitä tehdä syömäkelpoisille ruuille ja raaka-aineille, jotka eivät säily loman yli?
Tällaisia asioita tulee mietittyä usein, kun haluaa välttää ruokahävikkiä ja siten turhaa rahanmenoa. Ratkaisu pohdintoihin on pakastaminen.
Erilaisten ruoka-ainesten pakastaminen voi helpottaa myös arjen ruokahuoltoa: kun pakasteesta löytyy valmiiksipilkottuja raaka-aineita juuri sopiva määrä, kokkaaminen on astetta nopeampaa. Pakastaa osa myös pikkuleipä-, piirakka- ja pitsataikinaa tilanteisiin, kun tarvitsee nopeasti herkkuja tarjolle.
Lähestulkoon kaikkea voi pakastaa: pestokastikkeen tai tomaattimurskan jämät, maidot, kermat, juustoraasteet ja kinkkusiivut. Pehmeät tomaatit ja ylimääräiset kasvikset ja hedelmät. Puolikkaat liha- ja papupakkaukset ja valmiista ruuista ja leivistä puhumattakaan.
Niksit pakastamiseen:
- pakasta ruuat ja raaka-aineet itsellesi sopivina käyttöannoksina. Jos käytät ylimääräisiä leikkeitä vaikkapa lämpimiin voileipiin tai pitsan makuaineeksi, pakasta ne sopivan pieninä, esim. 100 g annoksina. Näin sulatetut tuotteet kuluvat kerralla.
- Pakasta tuotteet käyttövalmiissa muodossa. Jos pakastat kasviksia ja hedelmiä, kuori ja pilko ne valmiiksi. Näin sulaneet tuotteet on näppärä sujauttaa keittokattilaan, smoothieen tai piirakan täytteeksi.
- pakkaa tuotteet tiiviisiin rasioihin tai pusseihin ja merkitse päälle, mistä ruuasta on kyse ja milloin se on pakastettu. Näin tuotteisiin ei tule ylimääräisiä makuja, ne eivät sotke pakastinta ja tunnistat tuotteet hetkenkin päästä. Tuotteet tulee myös käytettyä järjestyksessä, vanhimmat ensin.
- käytä tuotteet kohtuuajassa. Älä säilytä aarteita vuosia, vaan tee silloin tällöin katsaus pakastimeen ja suunnittele ruokalista antimien mukaan. Tomaattimurskan jämät sopivat vaikkapa lasagneen tai linssikeittoon. Kasviksista syntyy herkullinen sosekeitto.
- pidä pakastin järjestyksessä. Sulata välillä, niin energiankulutus (ja järjestys) pysyy aisoissa. Säilytä kasviksia yhdellä hyllyllä ja marjoja toisella. Lihat, kalat, kasviproteiinit kannattaa myös laittaa omaan osastoonsa, kuten myös käyttövalmiit ruuat ja leivonnaiset.
- pääperiaate on, että kannattaa pakastaa vain hyväkuntoisia, syömäkelpoisia tuotteita, ts. homeiset tai muuten pilaantuneet tuotteet eivät koe ihmeparantumista pakastettaessa. Kokemusten mukaan vähän nahistuneet kasvikset voi kuitenkin hyvin pakastaa ja käyttää vaikkapa sosekeittoihin.
- monet kasvikset säilyvät paremman makuisina ja -rakenteisina, jos ne ryöppää ennen pakastusta. Jos laiskottaa ja tiedät käyttäväsi tuotteet lähiviikkoina, ei ryöppäys ole välttämätöntä.
- tuotteiden rakenne saattaa muuttua pakastettaessa. Maito ja kerma säilyvät yleensä moitteettomina. Sen sijaan monet hapanmaitotuotteet, kuten jogurtti ja piimä, muuttuvat samettisesta olomuodosta rakeiseksi. Tästä huolimatta tuotteet voi mainiosti käyttää esimerkiksi pannukakussa tai letuissa, leipätaikinan nesteenä tai maustekakussa
- tuoreet yrtit ovat arvokkaita. Jos koko ruukku tai puska ei kulu ruuanvalmistuksessa, pakasta loput. Silppua yrtit ja laita yhdessä öljyn kanssa jääpalasasiaan. Mausta jäätyneillä kuutiolla keitot ja kastikkeet tai vaikkapa perunamuusi.