Kesäkeittiön vinkit
Salaatit ovat mitä parhainta kesäruokaa. Ne syntyvät käden käänteessä, kun ainekset ovat tuoreita, edullisia ja helposti saatavilla. Salaateista saa helposti muokattua tarpeen mukaan ruokaisampia proteiinipitoisia ja viljaisia aineksia lisäämällä. Salaatteihin voi myös upottaa esimerkiksi yli jääneet perunat tai savukalan rippeet ja vähentää näin ruokahävikkiä.
Rapeat salaatit
Vartaat mukaantuvat jokaisen makuun: laita esille valmiiksi paloiteltuna kasviksia, kasviproteiinia, kanaa, kalaa tai lihaa ja anna ruokailijoiden koota itse vartaat. Grillimestariksi nimetty vieras saa sitten kunnian hoitaa loput. Tarjoa vartaiden ohessa vielä salaattia, niin kesän paras makuelämys on taattu.
Katso myös grillaus- ja marinointivinkit!
Kesäkeittiön herkkuja grillin lämpöön
Varrasherkkuja ja kylkeen kenties dippailukastiketta
Lettu, ohukainen vai räiskäle?
Mökkimeininkiin kuuluvat erottamattomasti muurinpohjaletut, mutta välillä maistuvat muutkin versiot.
Lettukestit kaikille
Tuoretta leipää syntyy mökkioloissa pika pikaa paistinpannulla tai muurikassa. Leipätaikinan teko voi olla myös pikkuväelle kiva ohjelmanumero. Kokeile leivän päällä vaihteeksi erilaisia kasvistahnoja.
Leipä taipuu ruokaisin täyttein myös ateriaksi. Varaa kylkeen salaattina tai rapeita uuden sadon porkkanoita tai herneenpalkoja.
VINKKI: Tee itse leivänpäällyste tuoreista kasvimaan yrteistä. Myös yrttiöljy säilyy viileäkaapissa muutaman päivän ja käy hyvin myös salaattiin, kastikkeeksi kalan kylkeen tai marinointiin.
Leivästä kevyeksi ateriaksi
Marjaisan makeaa
Ostoslista kesäkeittiön kuivakaappiin
- erilaisia hiutaleita ja suurimoita
- rypsiöljyä ja oliiviöljyä
- pullomargariinia letunpaistoon
- pähkinöitä, siemeniä
- täysjyväpastaa
- vihannessäilykkeitä (tarkista suolapitoisuus!)
- valmisruokia hetkiin, kun et jaksa kokata