Parempi valinta omassa tuoteryhmässään – mitäs se oikein tarkoittaa?
Sydänmerkin tausta-ajatus on auttaa kohti suositusten mukaista ruokavaliota. Sydänmerkki kertoo, mitkä tuotteet ovat parempia valintoja ravintoarvoiltaan kyseisessä tietyssä tuoteryhmässä.
Tuote voi siis saada Sydänmerkin, jos sille löytyy sopiva tuoteryhmä ja se täyttää oman tuoteryhmänsä kaikki ravitsemuskriteerit. Kriteerit ovat pääasiallisesti rasvan määrälle ja laadulle, suolan, sokerin ja kuidun määrälle. Nämä siksi, että juuri näiden ravitsemustekijöiden suhteen meistä monella olisi vielä parannettavaa ruokavaliossa. Moni suomalainen saa ruoastaan liikaa suolaa ja sokeria, liikaa kovaa rasvaa ja liian vähän kuitua. Kun valitsee Sydänmerkki-tuotteen on siis valinnut tietystä tuoteryhmästä sellaisen tuotteen, joka on ravintosisällöltään parempi valinta.
Mitä eri tuotteiden kriteereissä otetaan huomioon?
Sydänmerkki-järjestelmässä on 11 elintarvikeryhmää, joidenalla on tuoteryhmiä reilut 50. Tuoteryhmiä on lukuisia, koska eri tuotteilla on erilaisia ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Niinpä jokainen tuoteryhmä tarvitsee omat ravitsemuskriteerinsä.
- Maitovalmisteissa ja niiden kaltaisissa tuotteissa tavoite on vähentää erityisesti kovan rasvan saantia. Tiettyjen tuoteryhmien, kuten jogurttien, rahkojen, smoothieiden ja viilien kohdalla ollaan myös tarkkoja sokerin määrästä.
- Rasvojen tuoteryhmän pääasiallinen tavoite on lisätä pehmeän rasvan saantia. Tästä elintarvikeryhmästä löytyvät esimerkiksi margariinit, öljyt ja salaatinkastikkeet.
- Kalojen tuoteryhmässä olennaista on, ettei tuotteissa ole liikaa suolaa.
- Lihassa ja lihavalmisteissa on olennaista kokonaisrasvan ja tyydyttyneen rasvan sekä suolan saannin vähentäminen. Sydänmerkki-lihoissa ja lihavalmisteissa rasvaa on maltillisesti, kuten myös suolaa.
- Leipä ja viljavalmisteet ovat monipuolinen ryhmä pastaa, leipää, keksejä, pullaa ja viljavalmisteita. Riippuu hieman tuoteryhmästä, mihin erityisesti kiinnitetään huomiota, mutta tärkeää on, että tuoteryhmän tuotteista saataisiin riittävästi kuitua ja vähän suolaa. Aamiaisviljavalmisteissa kuten muroissa, mysleissä ja puuroissa on luonnollisesti myös kriteeri sokerille ja rasvalle.
- Valmisruoat ovat kasvava ja monipuolinen elintarvikeryhmä. Sen alle sijoittuvat niin kalapuikot kuin kasvispihvitkin, kukin omiin tuoteryhmiinsä. Tuoteryhmästä riippuen kiinnitetään huomiota rasvan, suolan ja kuidun määrään. Lisäksi, kun kyseessä on esimerkiksi kala- tai kasvispihvit tai -pyörykät, kriteerit ovat myös kasvisten ja kalan määrälle. Tavoitteena siis on, että näissä tuotteissa on riittävästi pääraaka-ainetta, eli kalaa tai kasvista.
- Sinapit, ketsupit, mausteet ja liemikuutiot kuuluvat mausteet ja maustekastikkeet elintarvikeryhmään. Pääasiallisesti tässä ryhmässä halutaan rajoittaa suolan määrää, koska yllättävän monet maustamiseen liittyvät elintarvikkeet sisältävät paljon suolaa.
- Kasvikset, hedelmät ja marjat elintarvikeryhmä sisältää kaiken tuoreista kasviksista aina säilykekasviksiin ja tölkkipapuihin. Ensimmäinen tavoite on viestiä, että kaikki tuoreet kasvikset on hyviä ja niitä kannattaa syödä paljon. Toinen tavoite on kiinnittää huomiota kasvisten suolan ja rasvan määrään, niissä tuotteissa, joihin niitä on lisätty.
Voit tutustua tarkkoihin kriteereihin tarkemmin täältä.
Missä tuoteryhmässä voi olla Sydänmerkki?
Kaikissa kaupassa löytyvissä Sydänmerkki-kriteerit täyttävissä tuotteissa ei ole Sydänmerkkiä, koska merkin hakeminen on vapaaehtoista yrityksille. Merkki voi myös puuttua siksi, ettei tuote täytä myöntämiselle vaadittuja kriteereitä.Sydänmerkki on apuna sellaisissa tuoteryhmissä, joita suomalaiset käyttävät paljon ja joissa ravintosisällöltään parempi valinta on mahdollista toteutua rasvan laadun ja määrän sekä suolan, kuidun ja sokerin määrän osalta. Tuote voi saada Sydänmerkin, jos se täyttää tuoteryhmänsä kaikki ravitsemuskriteerit.