- Lautasmallissa vähintään puolet lautasesta varataan kasviksille: tuoretta salaattia, raasteita, kypsennettyjä kasviksia - kaikki vihannekset ja juurekset, paitsi peruna ja bataatti lasketaan. Lorauta kasviksille lusikallinen öljykastiketta. Toinen puolikas lautasesta jää lämpimälle ruualle, vaikkapa makaronilaatikolle.
- Jos ruokana on keittoa tai puuroa, kasvikset voivat olla salaatin sijaan jälkiruokahedelmiä, leivälle laitettavia vihanneksia tai rouskuteltavia porkkanatikkuja. Myös puuron kanssa tarjottava marjakiisseli lisää kasvisannosta.
- Terveelliseen ateriaan kuuluu myös viipale tai pari leipää margariinin kera sekä juomaksi lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää.
- Miksi lautasmalli? Kun kokoat aterian lautasmallin mukaan, saat ruualta sopivasti energiaa ja riittävästi eri ravintoaineita esimerkiksi proteiinia, pehmeitä rasvoja ja vitamiineja. Se siis auttaa sopivankokoisen ja monipuolisen aterian kokoamisessa.