Lisää kasviksia!
Kasvisten lisääminen ruokavalioon on hyvä asia paitsi terveyden, myös ympäristön kannalta.
Vastaavasti, ympäristösyistä eläinperäisten elintarvikkeiden syömistä kannattaa pohdiskella. Jos näiden tuotteiden käyttöä ei halua vähentää, kannattaa vähintään pyrkiä siihen, että kaikki hankitut tuotteet tulee syötyä eikä mitään mene roskiin. Ruoan tuotannolla, niin kasvisten, lihan kuin muidenkin elintarvikkeiden, on aina ympäristövaikutuksia. Ruokahävikin eli jätteeksi joutuvan ruuan tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset ovat olleet täysin turhia. Ympäristön kannalta tärkeintä olisikin välttää ruokahävikkiä.
Hävikin hallinnassa olennaista on ostaa tuotteita vain tarpeen mukaan. Ja jos kaikkea ruokaa ei suunnitelmista huolimatta tule käytettyä, se kannattaa pakastaa ja pyrkiä hyödyntämään pakastetut tuotteet lähiaikoina. Jos maito kaikesta huolimatta pääsee happanemaan tai tomaatit ylikypsymään, eipä hätää - ne voi silti hyödyntää esimerkiksi pannukakussa tai kasvissosekeitossa.
Kasvisruokapäivä, enemmän salaattia vai lautasmalli – mikä on sinun tyylisi?
Kun kasvisten määrää lisää niin kattilassa, padassa kuin lautasellakin, pienenee ympäristöä enemmän kuormittavan aineisosan käyttö ikään kuin itsestään. Samalla lautaselle tulee väriä ja lisää makua! Kasvisten lisäämisessä jokainen voi valita oman tyylinsä. Testaa esimerkiksi näitä keinoja:
- Ota tavoitteeksi lisätä päivän jokaiselle aterialle jotain kasvista. Se voi olla kurkkuviipaleita aamiaisleivälle tai porkkanaraastetta lounaan kylkeen. Aloita sellaisista kasviksista, hedelmistä ja marjoista joista pidät, mutta rohkaise makunystyjäsi myös uusiin kokeiluihin.
- Tee kasvisten syönnistä itsellesi helppoa! Kuori, pilko tai viipaloi kasviksia valmiiksi jääkaappiin leivänpäälle, välipalaksi tai naposteluun. Kuka voisikaan vastustaa rapeita ja makeita porkkanatikkuja?
- Jos tuoreet kasvikset eivät sovi vatsallesi tai et pidä niiden mausta, nauti kasviksesi maukkaaksi hautuneena lämpimänä lisäkkeenä tai esimerkiksi keitto- ja pataruoissa.
- Myös ruokaisat salaatit ovat keino syödä koko päivän kasvisannos vaikka yhdeltä istumalta. Salaattiin sopivat tavallisten vihannesten lisäksi myös lämpimiä osia, kuten juureksia haudutettuna. Proteiinin saat vaivatta keitetystä kananmunasta, tölkkipavuista tai tähteeksi jääneestä lihasta tai kalasta.
- Hyödynnä kasvisten käytössä Satokausi-ajattelua. Näin tulet kokeilleeksi kasviksia, jotka ovat juuri sillä hetkellä parhaimman makuisia ja edullisimpia. Rahasi eivät mene hukkaan!
- Smoothiessa valikoivampikin ruokailija syö huomaamatta reilusti marjoja ja hedelmiä. Myös monet vihannekset, kuten pinaatti, lehtikaali ja parsakaali on helppo nauttia juotavassa muodossa viherpirtelössä.
- Pidä kasvisruokapäivä tai useampi viikossa. Jos tämä on itsellesi tai perheenjäsenille haastavaa, valitse ruuaksi takuuvarmoja hittejä ja helposti lähestyttäviä ruokia ja raaka-aineita, esimerkiksi kasvislettuja, kasvissosekeittoa, kasvislasagnea, bolognesea, kasvispihvejä.
- Kasvisruokapäivän voi erinomaisesti toteuttaa myös valmisruuilla
- Jos et halua luopua lihan syönnistä, valitse 50-lukulainen tyyli ja vähennä lihan määrää lautasella. Tee keitto, pata tai wokki pääosin kasviksista ja käytä lihaa vain mausteena. Tämä tapahtuu helpoiten niin, että ruokaan käytettävän lihan määrä puolitetaan. Vaihtoehtoisesti voit lisätä ruokaan reseptiä enemmän kasviksia – ja mahdollisesti myös nestettä ja mausteita. Hyvä nyrkkisääntö on käyttää kasviksia vähintään saman verran kuin lihaa tai kalaa. Keitoissa ja pataruuissa annos on helppo jopa tuplata.
- Pakastekasvikset ovat ihanan vaivattomia kasvisten määrän lisäämisessä. Pussillinen tai pari keittojuureksia, parsakaalia tai paprikasuikaleita värittävät ruuan nopeasti ja edullisesti. Pakastekasvikset ovat myös laadultaan erinomaisia ja sopivia annoskooltaan pieniinkin talouksiin. Näin nurkkiin ei jää pilaantumaan juurespaloja tai muita kasviksia. Pakastetuotteet pelastavat arjen myös silloin kun aikaa saati viitseliäisyyttä ei tuotteiden pesemiseen, kuorintaan ja pilkkomiseen ole.
- Lautasmalli on myös ympäristötietoisen valinta! Lautasmalli tukee kohtuullista syömistä. Proteiinin, usein sen ympäristöä kuormittavimman ainesosan, määrä pysyy sopivana, kun kokoat lautaselle ensin vähintään puolet kasviksia kylmänä tai lämpimänä lisukkeena. Näin proteiinille jää tilaa neljännes ja loput lautasesta voi täyttää esimerkiksi ekologisilla perunalla, ohralla tai extrakasviksilla.
- Testaa rohkeasti myös vegaanisia ruokia, joissa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä raaka-aineita.
- Lisää kasviksia myös leivonnaisiin, piirakoihin ja leipiin. Raastettu omena, porkkana ja kesäkurpitsa mehevöittävät useita taikinoita. Käytä leivonnaisten ja piirakoiden täytteisiin marjoja ja hedelmiä.