Liharuokaa reilulla kasvisannoksella

Päivittäiseen, 500-800 g kasvistavoitteseen on helpompaa päästä, kun kasviksia lisää reilulla kädellä myös lämpimiin ruokiin.

Lautasmallin periaate on hyvä lähtökohta ruuanvalmistuksessa: kasviksia käytetään tuplamäärä lihaan nähden. Jos keittoon käytetään esimerkiksi 400 g jauhelihaa, lisää kasviksia 800 g. Suurempikin määrä kasviksia on sallittua.

Kasvismäärään ei lasketa mukaan perunaa, mutta muutoin kaikki käyvät: kaalit, juurekset, sipulit, sienet, vihannekset, kurpitsat, hedelmät....

Kasvikset voivat olla tuoreita tai pakasteita - säilykkeitä unohtamatta. Pakasteet ovat valmiiksi pilkottuina ja edullisina tuotteina käteviä varsinkin arkisessa ruuanvalmistuksessa. Purkillisella tomaattimurskaa kasvisannos puolestaan karttuu mukavasti.

Keitot, pataruoat ja uuniruoat kasvissyöppöjä

Kasvisten lisääminen on helpointa erilaisiin keittoihin, kastike- ja pataruokiin sekä vuokaruokiin.

Sen sijaan pihveihin, pyöryköihin ja paisteihin kasvisten lisääminen on haastavampaa, ainakin suurissa määrin. Silloin aterian kasvisannos nautitaan pääosin lisäkkeenä. Jos kypsennät vaikkapa broilerinkopia uunissa, pilko samaan vuokaan reilusti edullisia juureksia.