Voiko parempaa ruokaa olla kuin letut eri muodoissaan? Edullista, kaiken ikäisille maistuvaa, loputtomasti eri makuihin muuntautuvaa – suolaista ja makeaa. Tämän ruuan valmistamiseen myös perheen juniorit osallistuvat innokkaasti.
Lettutaikinan perusohje
- Nesteeksi maitoa, kasvijuomaa, (kivennäis)vettä, piimää tai jogurttia. Nesteeksi sopii hyvin myös hapantunut maito.
- Jauhoja noin puolet nesteen määrästä: jos nestettä on esimerkiksi 6 dl, käytä jauhoja 3 dl.
- Jos neste on koostumukseltaan paksumpaa, kuten piimää, käytä jauhoja hiukan vähemmän.
- Vegaanisiin lettuihin ei käytetä kananmunaa, joten silloin jauhoja lisätään vähän enemmän.
- Jauhoiksi käytetään yleensä vehnäjauhoja. Jos haluat lettuihin lisää makua, vaihda osa vehnäjauhoista vaikkapa ohra- tai kaurajauhoihin. Myös kaurahiutaleita voi lisätä.
- Lisää taikinaan kananmunaa sitojaksi ja kuohkeuttajaksi. Jos nestettä on 6 dl, kananmunia riittää 2-3. Jos kananmunat ovat vähissä, lisää hiukan reilummin jauhoja
- Mausta taikina ripauksella suolaa ja sokeria. Lisämakua saat vaniljasokerista, kardemummasta tai kanelista.
- Turvota valmista taikinaa ainakin puolisen tuntia. Voit tehdä taikinan myös edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa.
- Käytä paistamiseen vaikkapa öljyä tai pullomargariinia.
- Lettutaikinan ohjeella voit paistaa myös pannukakkua.
- Tästä ohjeesta saat 8-9 isoa lettua, pannun koosta riippuen
6 dl maitoa
3 dl (vehnä)jauhoja
2 kananmunaa
1 tl sokeria
¼- ½ tl suolaa