Ruoanvalmistus kiinnostaa lähes kaikkia lapsia. Jo yksivuotiaan silmät loistavat, kun hän pääsee aikuisen avustamana kaatamaan jauhoja taikinakulhoon tai ripottelemaan rusinoita ja persikanpaloja rahkapiirakkaan. Pikkuväestä onkin hauskaa olla mukana ainesten huuhtelemisessa, lisäämisessä, sekoittamisessa, pilkkomisessa ja kypsennyksessä - ikätasonsa mukaan. Samalla saa ihmetellä ruoanvalmistuksen ilmiöitä: miten raaka-aineet muotoutuvat herkullisiksi aterioiksi ja leivonnaisiksi. Yhteiseen tekemiseen kuuluu myös jälkien siivoaminen porukalla.
Aina lasten, varsinkaan taaperoiden "auttaminen" ei helpota aikuisten ruoanlaittourakkaa, vaan kokkaamisesta ilman apukäsiä selviäisi paljon nopeammin ja vähemmällä sotkulla. Kiiretilanteissa innokkaalle apurille voi antaa vaikkapa oheistekemistä, kuten pöydän kattamista tai salaatin sekoittamista (tarvittaessa) aikuisen valmiiksi pilkkomista aineksista. Lapsen voi ottaa mukaan myös ennakkovalmisteluihin, kuten ainesten mittaamiseen ja passittaa itse kokkaushetkeksi leikkien pariin.
Vaikka yhteiskokkaus ei aina ohjelmaan sovi, aikuisten kärsivällisyys palkitsee ja lapsista voi pian olla aidosti hyötyä keittiöpuuhissa. Kun taidot ovat vuosien mittaan harjaantuneet ja innostus ruoanvalmistukseen syntynyt, selviytyy jo alaluokkalainen yksinkertaisten ruokien valmistuksesta melko itsenäisesti tai voi vähintään auttaa vanhempiaan vaikkapa kuorimalla perunat tai sekoittamalla kinkkukiusauksen ainekset uunivalmiiksi koulupäivän jälkeen. Onpa eräs ekaluokkalainen tehnyt omin avuin perheelleen maistuvaa lasagnea iltaruoaksi - keittiön siivous tosin jäi vanhempien riemuksi.
Itsetunnon vahvistuminen ja muita yhdessä kokkaamisen hyötyjä
- Mukavan yhdessäolon lomassa voi jutustella lapsen kanssa päivän kuulumisista, niin iloisemmista kuin vakavammista aiheista. Kun keskustelukumppania ei tarvitse tekemisen pyörteissä katsoa silmiin, on joidenkin lasten helpompi kertoa huolistaan ja iloistaan.
- Lapsi voi rohkaistua maistamaan uusia ruokia ja raaka-aineita, kun saa olla mukana kokkauksessa. Itse tehty ruoka maistuu usein myös paremmalta.
- Joillekin lapsille salaatti lautasella ei maistu, mutta pilkkomisen lomassa kukkakaalin ja tomaatin palat tai kurkkusiivut katoavat leikkuulaudalta parempiin suihin
- Lapsen kädentaidot harjaantuvat ja innostus kasvaa
- Lapsen osallistuminen ja onnistuminen vahvistaa itsetuntoa ja myönteistä minäkuvaa. Keittiöpuuhissa voi luontevasti antaa kehuja pienistäkin asioista.
- Ruualla voi myös hassutella ja pitää leikkimielen mukana. Yhteisellä kokkaustuokiolla syntyy vaikkapa iloiset voileivät viikonlopun aamiaiselle. Eläinten tai supersankarin muodon saaneet kasvikset ja hedelmät maistuvat erityisen hyviltä.
Alta löydät helppoja ohjeita ruokiin, joiden valmistuksessa lapset voivat olla apuna!
Lasten suosikkeja
Parasta broilerista
Kokataan kalasta
Herkkuja välipalaksi
Lämpimäisiä makeannälkään
Leivotaan leipää
Suunnitellaan ruokalista yhdessä!
Lapset voi osallistaa myös ruokalistasuunnitteluun - se helpottaa jokapäiväistä pähkäilyä, mitä ruuaksi tehtäisiin ja aikaa säästyy, kun suunnitelman ansiosta pääosan ruokaostoksista voi hoitaa kerralla.
Viikonlopun ohjelmanumerona mietitään seuraavan viikon iltaruoat valmiiksi niin, että kunkin perheenjäsenen toiveruuat tulevat toteutumaan eri iltoina. Terveellisempiä ruokaohjeita löydät Sydänmerkin valikoimista.
Suunnitelman valmistuttua katsotaan, mitä raaka-aineita kotoa löytyy jo valmiiksi ja mitä kaupasta tulee hankkia. Pienistä assistenteista on apua myös kauppareissulla, ota Neuvokkaan perheen vinkit käyttöön:
Näin selviydyt kauppareissusta lapsen kanssa