Kohti kasvispainotteista ruokaa

Kun yhdistelet lihaa ja kasviproteiinia, säädät ruokia terveellisempään ja ympäristöystävällisempään suuntaan. Tutustu hybrodiruuanlaittoon!

Ravitsemussuosituksissa suositellaan kasvispainotteisuuteen siirtymistä. Terveydellisistä ja myös ympäristösyistä lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä enintään 350 g viikossa. Lihatuotteiden rinnalle proteiininlähteeksi voi vahvemmin ottaa kalaa ja erilaisia kasviproteiineja. Ruuanvalmistuksessa voi hyödyntää myös molempia: vähän lihaa ja vähän kasviproteiinia. Tämä voi madaltaa kynnystä kasviproteiinien laajemmallekin käytölle.

Lihan ja kasviproteiinien yhdistämisestä on monenlaista hyötyä:

  • ruoka tuntuu tutulta ja tulee syötyä raaka-ainemuutoksista huolimatta
  • ruoka muuttuu todennäköisesti astetta terveellisemmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi
  • kun lihaa käytetään vähemmän, ruokakuluissa voi tulla säästöä. Etenkin soijatuotteet (esim. soijarouhe) ja palkokasvit ovat edullisia kasviproteiineja
  • ruuassa on mukavasti proteiinia, vaikka lihaa käytetään vähemmän.

Miten toimia?

  • Jos perheenjäsenillä on epäluuloja erilaisia raaka-aineita kohtaan, suosi kasviproteiineja, jotka muistuttavat lihatuotetta. Esimerkiksi soijarouhe muistuttaa valmistettuna ruskistettua jauhelihaa. Quorn on puolestaan ominaisuuksiltaan hyvin paljon broilerin kaltaista.
  • Käytä kasviproteiineja, jotka ovat miedonmakuisia. Esimerkiksi kikherneet ja linssit (erityisesti punaiset linssit) ovat mietoudessaan helposti lähestyttäviä.
  • Jos lihasta luopuminen tuntuu hankalalta, pienennä liha-annosta eli käytä lihaa ruuassa enemmän mausteena (esim. 30-50 g/annos) kuin pääraaka-aineena. Laita lihan sijaan ruokaan reilusti erilaisia kasviksia. Hyviä ruokia ovat esimerkiksi erilaiset wokit ja keitot.
  • Palkokasvit aiheuttavat toisille vatsaoireita, esimerkiksi ilmavaivoja. Siksi niihin kannattaa totutella pienin annoksin ja eri lajeja kokeillen. Jos olet herkkävatsainen, säilyketuotteet (linssit, kikherneet ja pavut) sopivat usein paremmin. Säilykkeiden huuhtomisesta voi olla lisäapua. Lue lisää palkokasvien käsittelystä

Näin yhdistät lihaa ja kasviproteiineja

Ruokalaji

Lihaversio

Liha + kasviproteiiniversio

Jauhelihakeitto

400 g jauhelihaa

200 g jauhelihaa ja 1-2 dl soijarouhetta tai kuivattuja linssejä

Makaronilaatikko

400 g jauhelihaa200 g jauhelihaa ja 1-2 dl soijarouhetta tai kuivattuja linssejä

Lasagne

400 g jauhelihaa

200 g jauhelihaa ja 1-2 dl soijarouhetta tai kuivattuja linssejä

Broilerikiusaus

400 g broilerisuikaleita

100-150 g broilerinsuikaleita ja 1 pkt (200-250 g) käyttövalmiita kasviproteiinipaloja tai suikaleita (esim. Muu Favapalat, Gold&Green suikaleet)

Curry

400 g possua

200 g possua ja 2 dl soijasuikaleita
Tacot400 g jauhelihaa200 g jauhelihaa ja 1 prk papusekoitusta
Lihapata400 g naudanlihaa200 g naudanlihaa ja 1 prk papuja TAI
200 g naudanlihaa ja 2 dl soijasuikaleita