Juustokakku, oli se sitten valmistettu hyydyttäen, paistaen tai pakastaen, kuuluu monen suosikkileivonnaisiin. Toisinaan meiltä kysytään, voiko kakkua valmistaa kevyemmin ilman että maku kärsii. Vastaus kuuluu, kyllä vaan!
Täytettä tai pohjaa keventäen
Muutoksia voi tehdä joko täytteeseen, pohjaan tai molempiin. Kevyempi täyte syntyy yhdistämällä esimerkiksi vaahdotettua vaniljakastiketta maitorahkaan, kevyempään tuorejuustoon tai jogurttiin. Vaniljavaahto yhdessä marjojen ja hedelmien kanssa tuo myös makeutta, jolloin sokeria riittää pienempi määrä.
Myös pohjaa voidaan keventää raaka-ainevalinnoilla. Jo parin raaka-aineet vaihdokset tuovat isoja muutoksia lopputuloksen ravintosisältöön.
Käytetyt raaka-aineet | Lopputuloksen ravintosisältö /100g (Täyteainekset eivät muutu) | |
Pohja 1 | 180 g digestivekeksejä ja 100 g voita sulatettuna | energiaa 220 kcal rasvaa 12 g tyydyttynyttä rasvaa 7 g sokeria 17 g |
Pohja 2 | 180 g korppuja ja 1 dl pullomargariinia | energiaa 201 kcal rasvaa 10 g tyydyttynyttä rasvaa 3 g sokeria 17 g |
Pohja 3 | 180 g korppuja ja 1 dl omenamehua | energiaa 150 kcal rasvaa 4 g tyydyttynyttä rasvaa 2 g sokeria 14 g |
Pohja 4 | 2 munan sokerikakkupohja | energiaa 150 kcal rasvaa 4 g tyydyttynyttä rasvaa 2 g sokeria 21 g |
Mikä muuttui?
- energiamäärä oli parhaimmillaan kolmasosan pienempi, kun pohjaan ei käytetty rasvaa
- kun suosit pullomargariinia tai rasiamargariinia, saat haitallista tyydyttynyttä rasvaa merkittävästi vähemmän.
- mehulla kostutettu korppupohja on nopea valmistaa ja varsin kevyt vaihtoehto. Yhdistelmää voi käyttää myös paistetuissa juustokakuissa. Rakenne on hiukan sitkeämpi kuin rasvaa sisältävässä pohjassa, mutta maku on herkullinen.
- mehun ohella sitomisaineena voi kokeilla hedelmäsoseita, esimerkiksi pikkulasten purkkiruokia tai mehu-rasvaseosta.
Mansikka-juustokakku
12 palaa, á 100g
Pohja oman valinnan mukaan
Täyte
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ - 1 dl sokeria
250 g mansikoita
½ dl sitruunanmehua
4 liivatelehteä
Koristeluun
250 g mansikoita
Onko terveellisyydellä väliä?
Jos syöt kakkua useamman kerran viikossa, leivonnaisten terveellisyydelle voi uhrata ajatuksen tai kaksi - ja pyrkiä valitsemaan ainakin välillä kevyempää syötävää. Myös se auttaa, että pitää annoksen kohtuullisen kokoisena suupalana.
Jos taas syöt leivonnaisia vain satunnaisesti, voit huolettomammin valita, mitä mielesi tekee.