Väriä keittiöön

Syksyn tullen alkavat kodin sisustaminen ja pienet remonttihommat innostaa. Halusimme maalata keittiön valkoiset seinät värillä, joka yhdistäisi vanhan tiiliseinän saumattomammin tähän tilaan. Onneksi aivan ihana sävy löytyikin - keittiöön tuli roppakaupalla tunnelmaa ja kotoisuutta, mutta raikkaus säilyi silti. Samalla kunnostettiin vanhat kolhiintuneet ja pinttyneet ikkunanpielet.

Laadimme ohjeet seinien maalaukseen yhdessä ammattimaalari Satu Laurikaisen kanssa:

  • Hae maalikaupasta värikarttoja ja -lappuja, ja tarkastele niitä tilassa eri valaistuksissa. Itse valitsen aina vaaleamman sävyn, jos on vaihtoehtoja. Suurena pintana väri näyttää tummemmalta kuin pienessä värimallissa.
  • Tarkasta seinien kunto ja tee lista tarvikkeista. Useimmiten tarvitset ainakin seuraavat: maalarinpesuaine, rätti, pensseli, tela. Lisäksi mahdollisesti hiomapaperia, kittiä ja maalarinteippiä.
  • Laadukkaassa maalaustyössä pohjatyöt on tehty huolellisesti. Pohjan on
    hyvä olla puhdas, kuiva, tasainen, himmeä ja pölytön. Pintamaali on silloin kuin kaunis meikki korostamassa hienoa pohjaa. Pääsääntönä voi pitää sitä, että kaikki epätasaisuudet, mitkä tuntuvat seinän pinnassa paljaalla kädellä näkyvät myös valmiissa maalauspinnassa. Hionnassa ei siis kannata pihistellä. Pese ensin seinät maalarinpesulla purkissa olevan ohjeen mukaan. Huuhtele pesuaine seinistä pyyhkimällä pelkällä vedellä. Anna kuivua. Tarvittaessa kittaa kolot ja naarmut ja hio seinät tasaiseksi kitin kuivuttua. Pyyhi hiomapölyt pois.
  • Valitse maali käyttökohteen mukaan. Keittiön seiniin kannattaa valita kestävä maali, jotta pintoja voi tarvittaessa puhdistaa vedellä ja pesuaineilla. Mitä kiiltävämpi maali, sitä enemmän se kestää pesua. Nykyään pesunkestäviä seinämaaleja löytyy myös puolihimmeinä ja himmeinä.
  • Rajaa listat, kaapit, ikkunanpielet, katto yms. kohdat, jotka eivät saa tuhriintua maaliin maalarinteipin avulla, ellei sinulla ole hyvin vakaa käsi. Sekoita maali hyvin. Rajaa ensin maalattavan alueen reunat ja ahtaat paikat siveltimellä ja pienellä telalla. Siveltimen jälkeä ei saisi jäädä näkyviin lopulliseen pintaan, joten rajausten päälle maalataan telalla mahdollisimman peittävästi.
  • Isommat alueet maalataan isolla telalla. Levitä maalia runsaasti ristikkäisin vedoin ja etene kaistale kaistaleelta aina lopuksi telalla keventäen. Näin saat lopputuloksesta kauniin, ehyen ja täyteläisen, sekä vältyt valumilta. Telalla voi myös tasoittaa maalipintaa käyttäen hieman painonsiirtoa. Kevennä telaa valmiin reunan puolelta jolloin telan reunoista ei jää paksuja maaliraitoja. Etene järjestelmällisesti. Taaksepäin ei kannata palata, sillä maalipinta alkaa kuivua ja nahkoittuu pikku hiljaa. Korjaaminen näkyy ja maalaustyö saattaa epäonnistua.
  • Noudata kuivumisaikoja. Anna ensimmäisen maalikerroksen kuivua ohjeen mukaan, ja maalaa sitten toinen kerros. Jos tulos ei ole tasaisen peittävä vieläkään, maalaa vielä kolmas kerros edellisten kuivuttua. Poista rajausteipit ja tarkista, ettei mistään pilkota maalamattomia alueita.
  • Lämpöpatterit ja putket maalataan niille tarkoitetuilla tuotteilla. Puhdista patteri ja putket huolellisesti maalarinpesulla, hio vanha maalipinta tarkasti niin, että joka paikkaan tulee tartuntapintaa. Poista pöly ja pesuaine huolellisesti. Sivele ja telaa tartuntapohjamaalilla. Kuivumisajan jälkeen maalaa tarkoitukseen suositellulla maalilla. Suosi vesiohenteisia hajuttomia maaleja.

Värikästä syksyä ja onnistumisen iloa!