Useasta suomalaiskodista löytyy leuanvetotanko kiinnitettynä ovenkarmeihin, ja ulkoliikuntatelineitä nousee yhä enemmän kaupunkikuvaan ja pururadoille. Silti moni hölkkää telineiden ohi, ja kotona tanko odottaa, kuka lyö siihen seuraavaksi päänsä. Mitä tangolla kannattaa tehdä, jos leuanveto ei onnistu?
Tangosta on tullut vuosien varrella paras ystäväni. Monipuoliseen kehonpainoharjoitteluun tai taukojumppaan ei paljon muita välineitä tarvitse eikä mielenkiinto liikkeisiin ei lopu, sillä vaativammat variaatiot odottavat onnistumistaan. Tässä neljä vinkkiä siihen, miten teet lähempää tuttavuutta tangon kanssa, ja samalla etenet esimerkiksi kohti leuanvetoa.
Roiku sydämesi kyllyydestä
Roikkuminen on yksi perusliikkeistä, joka vahvistaa olkapäitä ja lapatukea ja tekee aivan erityisen hyvää koko rangalle istumisen välissä. Ota noin hartioiden levyinen myötäote tangosta ja anna mennä. Pidä keskivartalossa pieni jännitys.
Alussa roikkuminen voi tuntua yllättävänkin raskaalta, joten etene pienissä erissä - roiku esimerkiksi kolmessa erässä 5-10 sekuntia kerrallaan. Alkuun jalkapohjat voi myös lattiassa ja päästää tässä asennossa kädet suoraksi, jolloin roikunta kevenee. Voit käyttää magnesiumia kämmeniin otetta pitämään.
Passivoi ja aktivoi
Roiku edelleen, mutta lähde tekemään pumppaavaa liikettä pystysuunnassa siten, että aktivoit lavat (tällöin pää nousee ylöspäin lähemmäksi kyynärtaipeita). Palaa passiiviseen asentoon, jolloin pää laskeutuu taas voimakkaammin käsien väliin (kuten ensimmäisessä kuvassa). Jatka pumppailua esimerkiksi 10 kertaa, pidä tauko ja toista. Eliksiiriä yläselälle!
Nosta jalkoja roikunnassa
Sitten vähän vatsajumppaa, yksi suosikeistani keskivartaloa vahvistamaan. Jalkojen nosto roikunnassa edellyttää, että roikunta alkaa olla jo varmalla pohjalla. Nosta jalat hallitusti koukussa ylös, polvia kohti rintaa, ja ojenna jalat suoraksi alas (=palaa roikuntaan). Vältä heilumista. Toista esim. 5-10 kertaa kolmessa sarjassa.
Vahvista leuanvetoa negatiivisesti
Leuanvetoon tulisi lähteä passiivisesta roikunnasta, joka esiteltiin liikkeistä ensimmäisenä. Jos keho ei roikunnasta inahdakaan leuanvetoon päin, voit kokeilla leuanvedon yläasentoa vastaotteella: kiipeä korokkeelle tai hyppää tankoon sopivalle korkeudelle siten, että saat tangon rinnan kohdalle. Vedä lapoja yhteen ja yritä pysytellä joitakin sekunteja tässä asennossa. Tämän jälkeen voit vahvistaa leuanvedon eri vaiheita laskeutumalla hitaasti yläasennosta suorille käsille takaisin roikuntaan (=negatiivinen leuanveto). Lasku on raskas, mutta myös valmistaa tehokkaasti leuanvetoon. Toista esim. 3-5 kertaa ja pidä tauko. Kerrankin negatiivisuudesta on hyötyä!
Tankoliikkeet sopivat erinomaisesti toimistolle ja kotijumppaan, mutta myös jouluvapaiden löhöilyn vastapainoksi - joulunakin keho kaipaa välillä suoristautumista sohvalta :) Ja jos nyt suunnittelet tangon hankintaa, kaikkein paras tangon kiinnityspaikka olisi sellainen, jossa tangon yläpuolelle jää tilaa - sitä ei kannata kiinnittää ihan katonrajaan.
Vielä ehtii liikuttava lahja pukinkonttiin! Rentouttavaa joulunaikaa!
Laura