Syötkö terveellisesti? Tarkista nämä viisi asiaa ruokavaliostasi

Taas asiakastyön pariin palattuani haluan jälleen korostaa syömisen perusasioita. Nämä tylsän tavalliset asiat kun ovat yleensä ihmisiltä hukassa, ja ne kun saadaan kuntoon, alkaa arki rullata, olo kohenee, paino putoaa, syöminen edistää terveyttä, ja mitä vielä. Uskallan väittää, että jos vastaat seuraaviin kysymyksiin kyllä, syömisesi on luultavasti laadultaan riittävän hyvää.

  1. Syötkö säännöllisesti ja riittävästi? Syö sellaisessa rytmissä, että vireystilasi pysyy hyvänä iltaan asti. Uskalla syödä itsesi kylläiseksi myös aamulla ja aamupäivällä, jolloin illallakin on helpompi välttyä ylilyönneiltä.
  2. Syötkö kasviksia, marjoja ja hedelmiä viisi annosta päivässä? Annos tarkoittaa karkeasti kourallista, kuten desi marjoja, pari porkkanaa, kourallinen parsakaalia. Kuulostaa helpolta saavuttaa, mutta on monelle vaikeaa.
  3. Saatko hiilihydraatit pääosin laadukkaista lähteistä? Laadukkailla hiilihydraattien lähteillä tarkoitan ruokia, joissa on myös kuitua ja ravintoaineita. Kaurapuuro, ruisleipä, täysjyväpasta, juurekset, hedelmät ja niin edelleen.
  4. Syötkö proteiinia osana jokaista ateriaa? Suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi proteiinia tarpeeseen nähden, mutta sanoisin, että eivät aina fiksuimmalla tavalla. Esimerkiksi aamiaiselta saattaa puuttua proteiininlähde kokonaan. Kasvissosekeitto on sinänsä ihan hyvä lounas, mutta lisää senkin kylkeen proteiinia vaikka raejuuston muodossa.
  5. Onko pääosa syömästäsi rasvasta kasvi- ja kalapohjaista? Tyydyttymätön eli pehmeä rasva miehen ja naisen tiellä pitää. Huolehdi, että aterioilla on kasviöljyä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa. Ota nyrkkisäännöksi lisätä pehmeää rasvaa vaikkapa kolmelle päivän aterialle.

Ja sitten bonussektori, joka oikeasti ansaitsee ihan oman erityismaininnan: Suhtaudutko syömiseen sopivan rennosti ja ruoasta nauttien, siihen silti riittävästi panostaen? Yksi asia syömisen vaikeudessa lienee ajatus siitä, että terveellinen syöminen on jotakin todella ihmeellistä. Ei ole. Toisaalta tapaan paljon myös niitä ihmisiä, joilla syöminen ja itsestä huolehtiminen on jäänyt johonkin prioriteettilistan hännille.

Ja aina voi parantaa, jos annoit johonkin kohtaan kielteisen vastauksen. Tee parannus tylsän arkisesti: mieti, millä pienellä teolla voit muutoksen aloittaa. Viimeisin asiakkaani sai kotitehtäväksi alkaa raivata lounaalle tilaa kalenterista. Toisen kanssa sovittiin, että illallisella olisi jatkossa jotain myös kaupan heviosastolta - vaikka sitten yksi tomaatti. Vaikka korjattavaa olisi muuallakin, näin muutos onnistuu parhaiten ja vähemmän kuormittavasti, jolloin motivaatio tekemiseen säilyy.

Tsemppiä toukokuun takatalviin!

Laura