Onneksi vuodessa on kaksi uutta alkua. Syksy on niistä toinen. Lomien loppuessa takana on terassi-, makkara- ja jäätelökausi, ehkä vähän vähemmän liikuntaa (tai liikaa liikuntaa) ja enemmän valvomista. Kellä mitäkin, mutta arkeen palatessa olo voi olla kuin katujyrä olisi pyyhkäissyt päältä. Elimistön täydellinen puhdistus kuulostaa ratkaisulta.
Puhdistuskuureja eli detox-vaihtoehtoja on pilvin pimein: epämääräisiä jauheita, teetä, smoothieita ja välttämisdieettejä (ei maitoa ja viljaa tai ei jotain muuta). Itse haluan kokeilla jotain helposti toteutettavaa ja edullista, joka ei käännä arkeani ylösalaisin kurinalaisilla ohjeilla. Puhdistumiseen käytettävä mehupaasto ei varsinaisesti huuda nimeäni – töiden ja treenin pitäisi kulkea, eikä energiansaannin vetäminen minimiin ainakaan auta asiaa. Ja välttämisruokavaliotahan kokeilin jo paleodieetillä. Googlailen hetken, ja sitten se löytyy: sitruunadetox.
Sitruunan vaikutuksista terveyteen on kirjoitettu paljon. Sen pitäisi paitsi poistaa kehosta kuona-aineita ja siivota maksaa myrkyistä, myös puhdistaa verisuonia ja suolistoa, heleyttää ihoa, tehostaa aineenvaihduntaa sekä auttaa suolistoa toimimaan. Kaiken lisäksi monessa lähteessä kerrotaan osan hyödyistä olevan peräisin sitruunan sisältämästä kuidusta, mutta unohdetaan, ettei lasiin päädy ollenkaan tätä kuitua sitruunaa puristettaessa. Lähteet eivät siis ehkä ole ihan tieteellisimmästä päästä. Yleensäkin karsastan yhden ruoka-aineen korostamista, sillä ravitsemuksessa on olennaista kokonaisuus.
Kovin tarkkoja ohjeita sitruunadetoxiin toteutukseen ei löydy, mutta jostain bongaan puolikkaan sitruunan puristamisen lasilliseen vettä joka aamu. Riittävän yksinkertaista. Tätä lähden toteuttamaan kymmenen päivän ajan.
Detox - miksi se ei toimi?
Skeptikko kun tekee itselleen detox-kuurin, niin eihän se tietenkään voi toimia. Täytyy siitä huolimatta todeta, että sitruunaveden juominen aamuisin oli mukava ja virkistävä tapa, vaikka muutosta olossa en kuurin loppupuolella huomannutkaan. Mutta jos detox-kuurin tarkoitus on poistaa elimistöstä kuona-aineita eli aineenvaihdunnan lopputuotteita, niin maksan, munuaisten, keuhkojen ja ihon pitäisi hoitaa se homma ihan ilman ylimääräisiä liemiä.
Ja jos aineenvaihdunta tuntuu junnaavan, sitä voi tehostaa ihan perinteisillä keinoilla, kuten syömällä riittävästi ja monipuolisesti, juomalla vettä, nukkumalla tarpeeksi sekä harrastamalla liikuntaa ja välttämällä stressiä. Myös myrkyt on totuttu käsittelemään elimistössä tiettyyn rajaan asti; asia erikseen ovat todelliset myrkytystilat, joita ei niitäkään sitruunavedellä voi hoitaa. Ja krooninen stressihän se vasta myrkkyä onkin - sitä kun onnistun välttämään niin olo on paljon puhtoisempi.
Miksi se voi toimia?
Jo opiskeluaikoina opin, että detoxin kuten paastonkin hyödyt liittyvät ennemmin henkiseen kuin fyysiseen puhdistautumiseen. Tällainen tavallisesta elämästä poikkeava jakso voi toimia siirtymäriittinä uuteen alkuun. Ja koska ihminen on kokonaisuus, mielen tasapainottaminen symbolisesti voi tasapainottaa myös kehoa. Mutta fysiologisesti ainakin sellainen vähäkalorinen mehudetox päänsärkyineen ja ummetuksineen on keholle enemmänkin shokki, jolla saa tehokkaasti vähennettyä lihasmassaa.
Sen sijaan kevyemmille detox-kuureille kuten sitruunaveden juomiselle on vaikea keksiä muita haittavaikutuksia kuin hammaskiilteen kulumisen. Aamulla hapan sitruunavesi oli oikeasti piristävää ja pieni irvistely sai hereille. Lisäksi aamurutiinit ovat muutenkin jotenkin lohduttavia – tästä tämä päivä taas lähtee, huonosta tai hyvästä vireystilasta huolimatta. Voisin hyvinkin jatkaa omaa pienimuotoista sitruunadetoxiani, vaikka toivon, että maksa kumppaneineen hoitaa kehon puhdistamisen jatkossakin.
Virkeää syksyn aloitusta!
Laura