Shakshuka on aivan käsittämättömän herkullinen yhdistelmä mausteista tomaattikastiketta ja kastikkeessa kypsäksi haudutettuja kananmunia. Hankalasta nimestään huolimatta shakshuka on helppo valmistaa.
Usein teen tomaattikastikkeen edellisenä päivänä valmiiksi, sillä pitkään haudutettu kastike on aina hyvä päätös. Joskus olen niin kätevä emäntä, että olen tehnyt valmiiksi shakshukaa varten kastiketta pakastimeen – astetta herkumpi sunnuntaiaamiainen syntyy hämmentävän pienellä vaivalla.
Kun tomaattikastike on valmis, se tarvittaessa lämmitetään pannulla. Kastikkeeseen tehdään "koloja", joihin kananmunat rikotaan. Sitten odotetaan, että munat ovat sinulle sopivan kypsiä. Hyvä leipä maistuu shakshukan kaverina taivaalliselta.
RESEPTI
3–4 annosta
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl (savu)paprikajauhetta
400 g tomaattimurskaa
hieman vettä (huuhtele säilykepurkki)
noin 1/2 tl suolaa
hieman hunajaa
3–4 kananmunaa
lehtipersiljaa
Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota muutama minuutti öljyssä keskilämmöllä.
Lisää mausteet ja anna mausteiden avautua. Lisää tomaattimurska ja vesi. Sekoita. Anna kastikkeen poreilla hiljalleen noin puoli tuntia.
Mausta suolalla ja pyöristä makua pienellä määrällä hunajaa.
Tee kastikkeeseen "kolot" ja riko kananmunat koloihin. Kypsennä, kunnes kananmunat ovat sopivan kypsiä.
Viimeistele lehtipersiljalla.