Parasta kesässä on hyvin varhaiset aamut, kun kylmä kaste vielä raikastaa ilman ja aurinko nousee hitaasti puiden takaa, luvaten lämmittävien säteiden pian osuvan kasvoille. Silloin hipsin hiljaa rantaan, vain merilokit seuranani.
Kesä on meillä kalastuksen ja kalaruokien aikaa. Tällöin ruokapöydästä löytyy runsain määrin erilaisia kalaherkkuja. Yksi lempitapani valmistaa kalaa on savustaminen. Savustaminen antaa kalalle ainutlaatuisen aromin.
Meheväksi savustettu lohi on monen suosikki, mutta suosittelen kokeilemaan myös muitakin kaloja savustettuna. Savustettu kala sopii mielestäni mainiosti erilaisiin salaatteihin. Maistuuhan se upealta sellaisenaankin, mutta monesti, jos savustettua kalaa jää yli, niin se päätyy meillä viimeistään seuraavana päivänä salaattiin.
Upea kesäinen salaatti parhaimmillaan. Savustettua kalaa, uusia perunoita ja mansikoita.
Savukalasalaatti
n. 4-6:lle
Salaatti
n. 1 l uusia perunoita keitettynä ja kuutioituna
6 retiisiä kuutioituna
2 dl tuoreita mansikoita halkaistuna
n. 1/2 cm kurkku kuutioituna
1/2 dl tilliä hienonnettua
Lisäksi
n. 400 g savustettua taimenta tai lohta riivittyinä paloiksi
n. 150 g katkarapuja
Kastike
150 g kermaviiliä
3 rkl kurkkusalaattia
1 rkl Dijon sinappia
ripaus suolaa tai maun mukaan
Koristeluun
Kesäsipulin varsia silputtuna
Salaatin valmistus
1.Kokoa salaatin ainekset sopivalle tarjoilulautaselle kerroksittain.
2.Perkaa savustettu kala. Riivi taimen tai lohi haarukoilla reiluiksi paloiksi ja nosta salaatin päälle. Ripottele pinnalle vielä katkaravut.
Kastikkeen valmistus
1.Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja lusikoi salaatin pinnalle.
Koristelu
1.Ripottele salaatin pinnalle silputtuja kesäsipulin varsia.
Katso tästä ohjeet, kuinka lohi savustetaan sähkösavustimella.