Raparperi-marenkipiirakka

Kevään juhlia vietetään mitä moninaisimmin menoin ja tarjoiluin. Nyt, kun luonto alkaa heräilemään ja tuottamaan jo jonkunlaista satoakin, on kiva käyttää hyödyksi sesongin kasvit.
Suolainen piirakka on varmaan edelleenkin juhlatarjoilun varma hitti, mutta myös makeista piirakoista on moneksi.

Sesongin kasveista mm. nokkoset uppoavat suolaisiin piirakoihin ja raparperiakin löytyy jo sen verran, että siitä keittelee vaikka hilloa täytekakun täytteeksi tai keksii muuta hyvää. 

Usein juhlapöytään kaipaa kuitenkin jotain, noh, juhlavampaa. Tiedän, että monelta voi mennä sormi suuhun, kun pitäisi leipoa täytekakku. Juhlatarjoilussa arvostan itsetehtyjä täytekakkuja. Ne ovat mielestäni ne syötävimmät kakut. Mutta mitä, jos haluaa tarjota itsetehtyä, mutta taidot eivät omasta mielestä siihen riitä? Silloin voi hyvin lähteä sivupoluille ja tehdä helposti valmistuvia kääretorttuleivoksia tai vaikkapa tätä melko herkullisen ja näyttävän näköistä raparperi-marenkipiirakkaa. Kirpeä raparperi on kuin tehty tarjoiltavaksi makean marengin kaverina. 

Mikä parasta näitä piirakoita valmistaa kerralla vaikka useamman. Sen verran helposti ne valmistuvat. 

Kevään juhlissa tarjottava raparperi-marenkipiirakka maistuu taatusti koko juhlaväelle. Raparperi-marenkipiirakka on taatusti yksi kevään ja kesän suosituimmista leivonnaisista.


Raparperi-marenkipiirakka

n.12 annosta

Pohja
125 g sulatettua voita
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl fariinisokeria

Raparperitäyte
500 g raparpereja paloiteltuna
1 1/2 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl kylmää vettä

Marenki
3 valkuaista
1 1/2 dl sokeria

Valmistus

1.Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2.Sekoita pohjan kaikki ainekset yhteen ja painele taikina noin 24 cm halkaisijaltaan olevan piirakkavuoan pohjalle. Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
3.Laita raparperit pannulle sokerin kanssa ja anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Anna kiehua kunnes raparperit ovat kokonaan pehmenneet. Sekoita perunajauhot veteen ja kaada ohuena nauhana raparperiseokseen.Sekoita. Ota pois lämmöltä.
4.Levitä raparperiseos pohjan päälle. 
5.Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki raparperitäytteen päälle. Käytä apuna kahta lusikkaa. 
6.Nosta piirakka takaisin uuniin ja anna marengin ottaa hieman väriä, noin muutama minuutti.  Muista tarkkailla koko ajan.