Oletko jumissa? Älä ainakaan pysähdy

Päivä töitä (koti)toimistolla, minkä jälkeen sohvalla möllöttelyä kera hyvän ohjelman. Houkuttelevaa näin esikaamosaikana. Koska kunnostakin täytyy pitää huolta, ehkä teet jumpan tai pari salitreeniä viikkoon. Silti saatat olla usein jumissa. Yläselkää vihloo, niska kipuilee ja lonkat kiristävät.

Moneen meistä kipu vaikuttaa lamauttavasti, ja tekee mieli kääritytyä vällyihin. Ja se on ihan luonnollista, sillä kivun kautta keho viestii meille uhasta. Kevyt yläselän kolotus tai lonkkien jumitus ei kuitenkaan ole vielä syy jäädä sängynpohjalle. Mitä enemmän tapaan ihmisiä tuki- ja liikuntaelimistön vaivoineen, sitä vahvemmin varmistun siitä, että ennen kaikkea ihmiskeho kaipaa monipuolista ja säännöllistä liikettä voidakseen hyvin.

Keväällä julkaistut uudet liikuntasuositukset jäivät korona-aallon pyyhkäisemiksi, mutta ne nostivat esiin yhden keskeisen seikan: kevyen liikuskelun tärkeyden ja lyhyet liikuntahetket pitkin päivää. Etätyöt ovat onneksi mahdollistaneet joustavamman liikkumisen työpäivän aikana, ja lähiluonnossa näkee päiväsaikaan nykyään enemmän liikkujia. Liikunta ei enää näyttäydy niin vahvasti erikseen rajattuna tunnin ajanjaksona kolmesti viikossa, ja hyvä niin.

Entä se monipuolisuus? Kestävyysharjoittelun lisäksi tarvitsemme lihaskuntoa ja liikehallintaa, jotka jäävät usein vähemmälle huomiolle. Tykkään miettiä liikkumista myös kehon kapasiteetik näkökulmasta. Monelta voisi nykypäivänä esimerkiksi kysyä, milloin olet viimeksi nostanut kädet suoraksi pään yläpuolelle; kehomme kykenee liikkeisiin, joista hyödynnämme vain murto-osaa. Mieti vaikka olkaniveltä - miten moninaisia liikesuuntia se pystyy kehon liikkuvimpana nivelenä tuottamaan. Käsiämme käytämme kuitenkin pääosin vartalon etupuolella (kuten näppäimistöllä). Jos niveliä ei arjessa käytetä niiden koko liikeradalla, lihaksetkin tuntuvat helposti kireiltä.

Nouse siis seisomaan, nosta kädet ylös ja kurota olkapäitä kohti korvia. Pyörittele käsiä. Tai kokeile nousta varpaille molemmilla tai vain yhdellä jalalla. Kohota polvia vuorotellen kohti rintaa ja pidä yläasento muutaman sekunnin ajan. Pyöristä ja notkista selkää, kierrä sivulta sivulle. Käy omassa syväkyykyssä kolme kertaa työpäivän aikana. Se on viikossa jo 15 syväkyykkyä. Käy kävelemässä portaita 5 minuuttia työpäivän lomassa, taukomusiikki korvilla.


Liikkuen kohti kaamosta!

Laura