Uudenvuodenlupaukset tälle vuodelle on tehty. Jos teit ikävän lupauksen, vielä ei ole myöhäistä muuttaa sitä vähän mukavammaksi - ja saatat jopa toteuttaa sen.
Tipaton tammikuu, herkuton helmikuu, vuosi ilman suklaata ja sipsejä. Tänäkin vuonna osa uudenvuodenlupauksista jatkaa samaa vanhaa rajoittavaa linjaa. Vaikka mediassa nousee yhä enemmän sallivia näkökantoja esimerkiksi painonhallintaan, superdieetit ja välttämisruokavaliot vetävät keskustelua toiseen ääripäähän.
Jos sinulla on tavoitteena parantaa syömistäsi tänä vuonna, unohda totaalikieltäytymishaasteet. Jos lähdit sellaiseen jo, haastan sinut peruuttamaan vähän taaksepäin ja miettimään uudestaan, mitä oikeasti kaipaat ja mistä hyödyt. Ala lisätä hyviä asioita syömiseesi ja viljele sopivan sallivia ajatuksia, sillä niitä tarvitset. Lähde kulkemaan viiden kohdan polkua kohti parempaa syömistä:
- Syötkö aamiaisen, lounaan ja illallisen sekä näiden välissä järkeviä välipaloja? Jos et, lisää päivään jokin näistä puuttuvista aterioista.
- Syötkö kasviksia, marjoja ja hedelmiä ainakin viisi kourallista päivässä? Jos et, aloita lisäämällä niitä jollekin aterialle - esimerkiksi aamuun tai lounaalle.
- Syötkö tarpeeksi aterioilla päivän mittaan? Niin, että nälkä lähtee? Jos et, opettele tätä taitoa.
- Onko lautasesi sisältö monipuolinen? Jos ei, tuo joko proteiinia, hiilihydraatteja tai pehmeää rasvaa lautasellesi. Kasvikset lisäsitkin jo kohdassa 2.
- Onko syömisesi joustavaa? Syötkö herkut hyvällä omallatunnolla? Jos et, ota tämä tavoitteeksi. <3
Aina polku ei ole ihan mutkaton, ja sen kulkeminen loppuun asti vaatii oman elämäntyylin tutkiskelua ja työntekoakin. Yleensä motivaatio muutoksen toteuttamiseen on kuitenkin vahvempi kuin läkähdyttävän pikakuurin jälkeen. Kun maaliin on päästy, on syöminen useimmilla jo riittävän hyvällä tolalla.
Tee uudenvuodenlupaus, jota voit noudattaa loppuelämäsi!
Laura