Kikherneliemi-marenki

Ajattelin yllättää rakkaani ystävänpäivänä perinteisellä pavlovalla, mutta en kuitenkaan sillä tavallisella reseptillä.

Marenki ilman kananmunaa

Tein marengin tällä kertaa ilman kananmunaa. Tavallinen marenkihan siis syntyy kananmunan valkuaisista. Kysytkin nyt ehkä, että mistä ihmeestä sen marengin voi muutoin tehdä?

Kikhernetölkin liemi eli aquafaba toimii vaahdotettaessa kuten valkuainen, joten marenki valmistuu siitä todella helposti ja samaa tekniikkaa käyttäen kuten tavallista marenkia valmistaessa.

Muistathan kuitenkin, että tähän sopii käytettäväksi ainoastaan kikhernepurkin liemi, ei itseliotettujen kikherneiden liemi.

Kikherneliemi-pavlova

Kukapa ei rakastaisi kaunista ja niin herkullista, marjoin tai hedelmin koristeltua pavlovaa. Se on klassinen jälkiruoka ja ainakin meillä juuri ystävänpäivänä odotettu herkku. Kuten tavallinen pavlova myös kikherneliemi-pavlova täytetään runsaalla kermavaahdolla. Jos tahdot täysin vegaanisen jälkiruoan, käytä kermaksi sinulle mieluisaa vaahtoutuvaa kasviperäistä kermatuotetta.

Näin helmikuussa on hiukan vaikea vielä saada ainakaan kotimaisia marjoja joten niiden sijaan voit käyttää vaikkapa sesongissa olevia appelsiinia ja veriappelsiiniä. Kevättalven tuontihedelmistä myös passionhedelmä on ihanan raikas pavlovan kaveri.

Käytä tölkistä ylijääneet kikherneet johonkin näistä resepteistä.

Vegaaninen kikherneliemi-marenki on rapeaa ja ilmavaa, eli juuri sellaista, kuin ”oikea” marenkikin. Suussa sulavan herkullista.

Kikherneliemi-marenki

n. 6:lle

  • 1 1/2 dl aquafabaa eli kikhernepurkin nestettä
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 luomu limen raastettu kuori

Täyte

  • n. 2 1/2 dl valitsemaasi kermaa
  • sokeria maun mukaan
  • vaniljajauhetta
  • hedelmiä tai marjoja maun mukaan

Valmistus

  1. Kuumenna uuni 120 asteiseksi.
  2. Mittaa kikherneliemi kulhoon. Vatkaa sitä sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes saat kuohkeaa vaahtoa.
  3. Lisää sokeria ja jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on jämäkkää/kovaa kiiltävää. Huom! Vaahdon kuuluu olla niin jämäkkää, että kulhon pystyy kääntämään ylösalaisin.
  4. Lisää joukkoon raastettu limenkuori ja vatkaa vielä hetki, jotta se sekoittuu kunnolla vaahtoon.
  5. Levitä vaahto lusikan avulla leivinpaperoidulle pellille.
  6. Muotoile ympyrä niin, että reunat ovat korkeammat kuin keskiosa.
  7. Kuivata uunin keskitasossa noin 1½ tuntia. Sammuta uuni tämän jälkeen, mutta jätä marenki uuniin jälkilämpöön vielä noin pariksi tunniksi.

Täytteen valmistus

  1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta maun mukaan sokerilla ja vaniljajauheella.
  2. Lusikoi kerma marengin keskelle ja lisää sen päälle vielä haluamiasi hedelmiä tai marjoja.

Huom!

Jos teet pikkumarenkeja, lyhennä kuivatusaikaa.

Kokeile!

Vegaanista marenkia voi valmistaa myös vaikka valkopapujen tai mustapapujen liemestä. Liemen voi myös pakastaa myöhempää käyttökertaa varten.