Tänä vuonna suomalaiset ovat nauttineet keväisestä luonnosta erityisen innokkaasti, niin minäkin. Myös käsitöiden pariin on moni löytänyt tiensä pitkästä aikaa.
Käsillä tekeminen, luonnossa liikkuminen, villivihannekset sekä palstan- ja puutarhanhoito ovat nyt parasta. Keittiön ikkunalla kasvatin aikamoisen taimiviidakon: chilejä, kesäkurpitsaa, kurkkua, papuja, lehtikaalia, kukkia...
Tänä keväänä olen koittanut taas laajentaa tietämystäni villivihanneksista ja niiden käyttötavoista. Tietysti asuinpaikka rajoittaa monien varmasti herkullisten kasvien keräämistä, koska niitä ei yksinkertaisesti löydy, enkä ole ihan niin fanaattinen, että lähtisin matkustamaan niiden takia.
Niinpä olen keskittynyt lähiluonnon tarjontaan. Kuvassa vihersalaatti, johon ainekset löytyivät aamukävelyllä lähimetsässä. Salaatinkastikkeena on maailman parhaaksi kehutun vihersalaattiannoksen kastike, jonka ohjeen bongasin Helsingin Sanomista vähän aikaa sitten - katso ohje postauksen lopusta. Voin kertoa, että itse suorastaan ahmin salaatin, se oli niin hyvää!
Mitäs muuta luonnon antimista? Kasvikuivuri ja mehupuristin ovat olleet kovassa käytössä. Kuivurissa olen kuivannut nokkosia ja jauhanut niistä nokkosjauhetta. Jauhetta voi lisätä esimerkiksi muhennoksiin, munakkaisiin, juomiin, kastikkeisiin, keittoihin, leipiin, lettuihin, vohveleihin, pannukakkuihin ja pestoon. Puristimessa on syntynyt herkullisia mehuja mm. vuohenputkesta, nokkosesta, selleristä, omenasta, kesäkurpitsasta, parsakaalista, lehtikaalista, sitruunasta ja inkivääristä. Mehun puristuksessa jäljelle jäävästä mäskistä olen valmistanut makoisia kasvispyöryköitä.
Tämä villiyrttipesto syntyi seuraavista aineksista:
- vuohenputki
- nokkonen
- mansikanlehdet
- kylmäpuristettu oliiviöljy
- macadamiaöljy
- valkosipuli
- kurpitsansiemenet
- sitruunamehu
- emmentalraaste
- suola
- mustapippuri
Nauti vaikkapa kesäkurpitsasta valmistetun "feikkipastan" seassa.
Sisustamistakin on tullut hieman harrastettua, sillä muutimme alkuvuodesta. Keittiön seinällä oli tyhjä paikka aamuauringossa, joten solmin siihen seinäamppelin makrameetekniikalla. Amppeleihin löytyy netistä valmiita ja ilmaisia ohjeita pilvin pimein, ja solmiminen on oikeasti tosi helppoa. Itse en löytänyt mieluisaa ohjetta, joten opettelin yhden solmun ja tein koko amppelin sitä käyttäen. Tarkoitus oli laittaa amppeliin jokin hyötykasvi, kuten yrtti, jotta siitä on iloa erityisesti keittiössä. Ystävältä saamani juorun alku sopi siihen noin pienenä kuitenkin niin ihanasti, että antaa sen kasvaa siinä nyt jonkin aikaa.
Villi vihersalaatti ja paras kastike
Salaatin voi valmistaa ihan kokonaan villivihanneksista, tai jos se epäilyttää, käytä erilaisia kaupan salaatinlehtiä ja mausta annos tuntemillasi villiyrteillä. Kerää vain kasveja, jotka takuulla tunnistat syötäviksi!
Salaatti
- vuohenputki
- käenkaali eli ketunleipä, lehdet + kukat
- voikukanlehti, sileäreunainen
- poimulehti
- siankärsämö, lehdet
Kastike (lähde Helsingin Sanomat)
- 1 iso salottisipuli
- 2 rkl sherry- tai valkoviinietikkaa
- 1 rkl lämmintä vettä
- 2 dl laadukasta oliiviöljyä
- 1½ tl dijoninsinappia
- 1½ tl täysjyväsinappia
- (1½ tl juoksevaa hunajaa)
- 2 timjaminoksaa
- 1 iso valkosipulinkynsi
- ½ tl suolaa
- Kuori ja hienonna salottisipuli. Laita se tiheään siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta sipuli.
- Laita sipuli, etikka ja lämmin vesi kulhoon. Anna seoksen seistä 2 minuuttia. Vatkaa öljy ja sinapit (sekä hunaja) joukkoon. Riivi timjaminoksista lehdet, kuori ja raasta valkosipuli hienoksi, ja sekoita ne kastikkeeseen. Lisää suola. Maista ja lisää suolaa ja etikkaa makusi mukaan.
Kasaa salaatinlehdet ja/tai villivihannekset isoksi keoksi, ripottele väliin suolaa, mustapippuria ja vinegrettiä. Lusikoi kastiketta myös salaattipinon päälle.