Ideoita pääsiäispöytään


Upean sävyiset siniset pääsiäismunat värjäytyvät punakaalilla: pilko kaalia pari, kolme desiä keitinveden sekaan. Keitä munia kymmenen minuuttia ja ota kattila liedeltä. Sekoita liemeen pari teelusikallista suolaa ja loraus valkoviinietikkaa. Siirrä jääkaappiin värjäytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Väriliemi on punaviolettia, mutta munat värjäytyvät, ihme ja kumma, sinisiksi.

UKKONOOA-blogistani löydät lisää vinkkejä munien värjäykseen. Näiden lehtikuvioisten pääsiäismunien tekeminen oli erityisen hauskaa.




Suloiset pääsiäisruohot voi kasvattaa oikeissa munankuorissa. Riko munat varovaisesti niin, että ehjäksi jää enemmän kuin puolet kuoresta. Täytä mullalla, kastele hieman ja kylvä siemenet. Munakennossa kylvökset pysyvät pystyssä. Voit peittää kelmulla itämisen jouduttamiseksi.







Keittiöpyyhkeen sulkakuvion painamiseen käytin perunaleimasinta. Yksityiskohtaisen kuvion kaivertamiseen tarvitaan linokaiverrin, mutta yksinkertaisia leimasimia voi leikata perunasta terävällä veitsellä tai esimerkiksi piparkakkumuotilla. Väri levittyy helpoiten lattasiveltimellä. Painamisen jälkeen värin annetaan kuivua, minkä jälkeen se kiinnitetään pesunkestäväksi silittämällä nurjalta puolelta kankaan kestämällä maksimilämpötilalla. Tässä voi käyttää valmiita yksivärisiä keittiöpyyhkeitä tai ommella itse. Kankaanpainovärejä myydään askartelutarvikeliikkeissä.







Juhlaherkkukin voi olla terveellistä. Löysin Sydänmerkin resepteistä vihreän smoothiebowlin ohjeen ja muunsin sen trendikkääksi kakuksi. Tätä kakkua voi syödä vaikka aamupalaksi - hyvällä omallatunnolla!

Vihersmoothiekakku

Pohja

100 g kuorittuja manteleita tai mantelijauhoa
60 g mangososetta (vauvanruokapurkista)
ripaus ruususuolaa

Täyte

4 rkl chiasiemeniä
3 rkl pellavansiemeniä tai pellavarouhetta
appelsiinimehua
loput pohjan mangososeesta
1 banaani
1 omena
1 avokado
1-2 dl lehtikaalia tai pinaattia
1 dl tuoretta minttua
ripaus ruususuolaa
pieni pala inkivääriä
puolikkaan sitruunan mehu
hunajaa tai xylitolia maun mukaan
4 liivatelehteä

Päälle kiiviä ja mintun lehtiä

Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi seokseksi esim. blenderillä tai sauvasekoittimella. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun pieneen irtopohjavuokaan. Jos levittäminen on hankalaa, kostuta kädet kylmällä vedellä ja painele pohja tasaiseksi sormin.

Laita chiasiemenet ja pellavansiemenet tai –rouhe turpoamaan pieneen määrään mehua ja liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kaikki muut täytteen ainekset blenderissä mahdollisimman sileäksi massaksi. Lisää mukaan myös siemenet ja kuumaan mehutilkkaan liuotetut liivatteet (kaada ohuena norona ja sekoita samalla). Maista täytettä ja lisää tarvittaessa makeutusta.

Kaada täyte pohjan päälle ja laita jähmettymään pakkaseen tai jääkaappiin. Koristele kiivillä ja mintun lehdillä ennen tarjoilua.