Juhannus on yksi vuoden tärkeimmistä ruokajuhlista. Herkullinen ja perinteinen juhannusbuffetti pitää sisällään kalaa eri muodoissaan sekä uusia perunoita ja mansikoita.
Meillä on tapana siirtää keittiö pihalle kesäisin, eikä tämäkään kesä tee poikkeusta. Kunhan juhannuksena ei sada vettä, niin ruokaa laitetaan ja syödään pihalla. Ota tästä talteen kirjoittamani:
Juhannusruokaa
Juhannus ja uudet perunat, niitä on moni odottanut. Niin myös me. Uudet perunat ihan sellaisenaan keitettyinä tai tillisilpun kera maistuvat aina, on niitä jo niin kauan taas odotettu. Paahdetut uudet perunat (sopivat sateiseen juhannukseen) tai mehevät perunasalaatit vievät kielen mennessään. Puhumattakaan parin vuoden takaisista hittiperunoista, hölskytysperunoista. Erinomainen tapa aloittaa juhannusherkuttelu on koota herkullinen silli(peruna)cocktail - näyttävä ja erilainen tapa tarjoilla perinteinen silli. Myös savustettu kilohailia uusilla perunoilla ja munamajoneesilla höystettynä sopii juhannusbuffettiin.
EHDOTUKSET
Savustettu kilohaili uusilla perunoilla ja munamajoneesilla
Erilaiset kalaruoat maistuvat monelle juhannuksena. Meillä on ollut tapana tilata paikalliselta kalastajalta juhannuslohi, josta saa aikaiseksi herkkua jos toista. Lohta graavattuna, savustettuna, keittona, grillattuna jne. Myös muut kotimaiset kalat, kuten ahven, siika, hauki ja kuha kuuluvat monella juhannuspöytään.
EHDOTUKSET
Omenainen savukalasalaatti
Graavilohisuupalat
Silakkapihvit yrttikastikkeella
Juhannuksen jälkiruoat maistuvat kesältä ja mansikoilta. Avainsanana on helppous ja herkullisuus. Mm. erilaiset jäätelökakut ja pakastetut juustokakut ovat siitä näppäriä, että ne voi valmistaa jo hyvissä ajoin odottamaan tarjoilua.
EHDOTUKSET
Kikherneliemimarenki ja mansikat
Herkullista juhannusta!