Hyvä ruoka, parempi uni - ja toisinpäin

Nukkumalla huonosti terveellinen syöminen vaikeutuu. Toisaalta heikko iltasyöminen ja -juominen voi tehdä nukkumisesta hankalampaa. Jos et ole ennen kiinnittänyt tähän yhtälöön huomiota, se kannattaa tehdä viimeistään nyt.

Paastoatko iltaisin, nukutko huonosti? Iltasyömisellä voit vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten nukkuminen sujuu. Esimerkiksi tyypillinen tapa välttää syömistä kello kuuden jälkeen painonnousun pelossa voi saada unen sakkaamaan. Iltapuuro marjoilla tai pari voileipää iltapalaksi tuskin kenenkään painonhallintaprojektia vesittävät, mutta yöllä kalvava nälkä voi kyllä haitata yöunia. Illalla kannattaa hyviä unia tukemaan syödä juuri hiilihydraattipitoinen iltapala. Kokeile tätä ainakin silloin, jos olet ennen vältellyt iltapalaa tai hiilihydraatteja illalla.

Suuri annos raskasta ruokaa, säkillinen irtokarkkia tai runsasrasvainen iltapala lähellä nukkumaanmenoaikaa eivät luo parhaita edellytyksiä levolliseen uneen. Alkoholi rentouttaa, mutta salakavalasti jo yksikin annos heikentää yöunta. Moni tietää jo, kuinka myöhään itselle sopii kahvinjuonti ilman, että nukahtaminen luisuu aamuyön puolelle.

Merimaisema

Syömisen ja unen yhteys toimii myös toiseen suuntaan. Jos nukkuu huonosti ja on jatkuvasti väsynyt, ei jaksa tehdä hyvinvoinnin kannalta yhtä järkeviä valintoja. Myös ihmisen liikkuminen vähenee luonnostaan väsyneenä. Inhimillistä, että voimavaroja säästetään, vai mitä? Univaje kerryttää herkästi painoa hormonitoiminnan muutosten kautta: lähes kaikille on tuttua, että väsyneenä makeat herkut ja rasvaiset ruoat lisäävät houkuttelevuuttaan. Univaje lisää ruokahalua lisäävän greliinin ja vähentää kylläisyyshormoni leptiinin eritystä sekä nostaa kortisolin ja kilpirauhasen tuottaman tyreotropiinin määrää - elimistö joutuu stressitilaan ja mieltymys energiapitoiseen ruokaan kasvaa. Silti saatamme herkästi yrittää puskea tähän valmiiksi horjuvaan kokonaisuuteen tiukempia syömissääntöjä tai kuormittavaa liikuntaa, vaikka uni vaatisi huomiota ensimmäisenä.

Sopiva unen määrä ja unirytmi löytyy kokeilemalla. Jollekin riittää seitsemän tuntia yössä, toinen tarvitsee lähemmäs kymmenen. Miten sinä pidät huolta hyvästä unesta? Kuuluuko iltarutiiniisi jo rentouttava kävely, rentoutusharjoitus, kirjan lukeminen tai musiikin kuuntelu?


Virkeitä kevätpäiviä!

Laura