Usein syksyllä kasvimaalla ja pihan istutuksissa vielä yrtit rehottavat, kun alkaa olla aika laittaa viljelmät talviteloille. Myös kaupasta ostetuista yrteistä tahtoo jäädä osa käyttämättä, ja etenkin varret unohtuvat ruukkuun törröttämään.
Ylijäämäyrttejä voi pakastaa tai kuivata, silputa levitteen mausteeksi tai surauttaa monikäyttöiseksi yrttiöljyksi. Yksi ohje löytyy myös Sydänmerkki-resepteistä.
Yrttiöljy
- 3-4 dl yrttejä ja varsia, esim. persilja, rucola, ruohosipuli, mäkimeirami, basilika, minttu (vain lehdet)
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 dl öljyä
- 1-2 rkl sitruunan tai limen mehua
- 1/4 tl rouhittua mustapippuria
- 1/5 tl suolaa
Huuhtele yrtit ja kuivaa ne keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Yrttiöljy säilyy pitempään, kun siihen ei ole sekoittunut vettä. Sekoita ainekset tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää oljyä, jos seos on liian paksua. Säilytä jääkaapissa.
Öljy maustaa keitot ja salaatit, ja siihen voi dipata leipää. Olen lisännyt sitä myös leipätaikinaan, johon se antaa ihanasti makua ja tuoreen leivän tuoksukin on yrttisen herkullinen. Lisäksi olen käyttänyt yrttiöljyä uuniruokien maustamiseen, kätevää!
Muita hyviä vinkkejä ruokahävikin torjumiseen löytyy täältä Sydänmerkki-sivustolta.