Larb on kaakkoisaasialainen salaatti, joka tehdään perinteisesti jauhetusta lihasta. Saman huumaavan lopputuloksen saa myös kasvisversiona. Erityisesti lihattomana lokakuuna tätä helppoa vege-reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Kasvis-larb onnistuu helpoiten vege-jauhiksesta, soijarouheesta tai esimerkiksi härkäpapumurusta, josta nyt larbin tein. Homma on tosi helppo: Paistinpannulla kuullotetaan sipuli ja valkosipuli. Sekaan lisätään jauhis tai muru ja kourallinen makuaineita. Ja ta-daa, valmista tuli!
On hiukka hämmentävää, että jauhelihasta – tai lihan korvikkeesta – tehtyä ruokaa kutsutaan salaatiksi. Mutta sellaisena se maailmalla tunnetaan. Thaimaassa larb tarjotaan useimmiten ihan siltään, mutta muitakin erinomaisia tarjoiluvaihtoehtoja on. Usein syön larbin salaattipedin päällä, jolloin vihreä rouskuva salaatti raikastaa kokonaisuutta. Myös riisin kanssa larb on ihanaa.
RESEPTI
250 g Beanit härkäpapumurua
2 rkl rypsiöljyä
1 salottisipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 sitruunaruoho (noin 8 senttiä tyvestä)
1 1/2 rkl kalakastiketta
1 1/2 rkl limetin mehua
1 limetin kuori (raastettuna ohuelti)
tuoretta korianteria
tuoretta minttua
tuoretta chiliä
Hienonna kuoritut sipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulisilppuja muutama minuutti.
Lisää härkäpapumuru ja paista hetki.
Lisää hienonnettu sitruunaruoho. Käytä vain tyviosa ja poista tarvittaessa kuivat uloimmat lehdet.
Lisää myös kalakastike ja limetin mehu sekä limetin kuoren vihreä osa raastettuna.
Sekoita. Lisää kourallinen hienonnettua korianteria ja puolisen kourallista tuoretta minttua.
Viipaloi päälle tuoretta chiliä.